Concerten
 
Knipscheer-orgel
 
Musici
 
 

Peter Dijkstra

Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Keulen en Stockholm en behaalde voor deze studies het diploma summa cum laude met onderscheiding. Verder volgde hij masterclasses bij vooraanstaande koordirigenten zoals Tonu Kaljuste en Eric Ericsson.

In 2002 werd aan Peter de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten toegekend. Met het winnen van de eerste prijs op de Eric Ericson Competitie 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet.
Inmiddels is hij een gewaardeerd gast bij o.a. het Nederlands Kamerkoor, de BBC Singers, het Groot Omroepkoor, het Deens Radiokoor, het RIAS Kammerchor Berlijn en Collegium Vocale Gent. Zijn concertprogramma’s kenmerken zich door een breed spectrum aan muziekstijlen.

Ook bij gerenommeerde orkesten is hij een graag geziene gastdirigent. Zo werd hij uitgenodigd bij o.a. het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Rundfunkorchester, DSO Berlin, het Japan Philharmonic Orchestra, en in Nederland bij o.a. het Gelders Orkest, het Residentie Orkest en het Brabants Orkest.

Sinds 2005 is Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. In 2006 werd hij benoemd tot vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor. In 2007 trad Dijkstra aan als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor, na daar eerst drie jaar eerste gastdirigent te zijn geweest.

Met gerenommeerde barokorkesten als Concerto Köln, Akademie für Alte Musik Berlin en Drottningholms Barokorkester werkt hij regelmatig samen in uitvoeringen van de barokoratoria.

In Nederland is Peter Dijkstra momenteel vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor, artistiek leider van vocaal ensemble MUSA te Utrecht en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Met dit koor toerde hij naar o.a. Japan, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië en won hij verschillende prijzen op internationale festivals.
Van Dijkstra zijn cd’s verschenen bij het label ChannelClassics met het Zweeds Radiokoor, The Gents en het Nederlands Kamerkoor, en bij de labels BR Klassik, Sony Classics en Oehms Classics cd’s van het Chor des Bayerischen Rundfunks.

Zie ook www.peterdijkstra.nl

(November 2011)

 

© Copyright Muziekinjeroen.nl | Made by: Web Revolutions | Sitemap