Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Vocaal Ensemble The Gents

Vocaal ensemble The Gents is een voor Nederland uniek gezelschap dat zich in korte tijd een vooraanstaande plaats heeft verworven binnen internationale muziekwereld. De groep jonge zangers wordt alom geroemd vanwege de bijzondere klank, de grote mate van flexibiliteit en de weergaloze interpretatie van het zeer uiteenlopende vocale repertoire.

De basis van The Gents werd gelegd binnen het Roder Jongenskoor. Dirigent Peter Dijkstra bracht de groep in 1999 bij elkaar en was artistiek leider / dirigent tot 2007. Sindsdien is hij nog betrokken als vaste gastdirigent.

Vanaf augustus 2008 staan The Gents onder leiding van dirigent Béni Csillag.

Of het nu gaat om religieuze muziek uit de Renaissance, Romantische Engelse muziek, arrangementen van eigentijdse jazz en popsongs of speciaal voor het ensemble gecomponeerd werk, de concerten van The Gents zijn steevast een buitengewone belevenis. De optredens kunnen dan ook rekenen op een enthousiast publiek en lovende kritieken in de pers. (persquotes)

Ook internationaal worden de unieke kwaliteiten van The Gents gewaardeerd: Zo traden The Gents op in: Japan, Canada, Duitsland, Zweden, België, Engeland en Spanje. In april 2005 waren The Gents op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse zaken in Japan, waar zij de Nederlandse dag op de wereldtentoonstelling opluisterden. Prins Willem Alexander en prinses Maxima en de Japanse prins en prinses Akishino bevonden zich in het enthousiaste gehoor. Vanwege het overweldigende succes gaven The Gents in 2006 een 2de bezoek aan Japan.

Het ensemble werkte o.a. samen met Holland Symfonia, Christina Branco, Trijntje Oosterhuis, Karel Kraayenhof, Paul de Leeuw, Christianne Stotijn, Quirine Viersen, Mattijs van de Woerd en de Japanse Enka-ster Yashiro Aki. Verder stond het ensemble onder leiding van dirigenten als Reinbert de Leeuw, Otto Tausk, Hans van den Hombergh, Maria van Nieukerken en Tijs Krammer. Arrangementen en opdrachtcomposities zijn gemaakt door componisten als: Bart Visman, Bob Zimmerman, Roel van Oosten, Daan Manneke, Jetse Bremer, Tijs Krammer, Euwe de Jong, Rene Veen en Gustavo Trujillo.

In november 2003 ontvingen The Gents de eerste prijs voor jong talent van de ‘Kersjes van de Groenekan Stichting’, waarmee dit fonds haar grote vertrouwen toont in dit enthousiaste mannenensemble en de rol die het binnen de Nederlandse muziekwereld vervult.

Voor de meest up-to-date informatie en de concertagenda van The Gents kunt u de internetsite raadplegen: www.thegents.nl

(September 2012)