Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Anita Jongerman

Anita Jongerman begon haar eerste vioollessen op zesjarige leeftijd bij Tom Zeven te Heerde. Op twaalfjarige leeftijd kwam zij in de jong talentenklas in Zwolle terecht bij Jan Hulst en Else Krieg.

Anita Jongerman Vanaf 2001 studeerde zij bij Johannes Leertouwer aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze in juli 2005 haar Bachelor Diploma behaalde. In Amsterdam volgde ze masterclasses bij Peter Brunt en Rachel Podger. Na haar Masteropleiding in Den Haag voltooide Anita in juni 2007 haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium bij Kees Hülsmann. Ze volgde masterclasses bij Vahid Khadem Missagh te Oostenrijk, Donald Weilerstein en Albrecht Breuniger te Parijs.

Tegenwoordig remplaceert Anita o.a. bij het Residentie Orkest, Holland Symfonia, Orkest van het Oosten, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest en Radio Kamer Filharmonie. Sinds 2006 heeft zij een vaste aanstelling bij het Magogo Kamerorkest als aanvoerder 2e violen. Thans is zij verbonden als tutti eerste-violiste bij het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast is ze erg actief in de kamermuziek, waaronder het Botticelli Trio, het Wings Ensemble, het Amsterdams Bach Consort , en treedt ze geregeld op als concertmeester van het Helios Ensemble.

Sinds april 2007 is zij concertmeester & artistiek leider van het NAtionaal Symfonisch KAmerorkest (www.naska.nl).
In juni was Anita als soliste te gast bij het Kamerorkest Cheliabinsk uit Rusland die een tournee maakte door Nederland. Ze soleerde in de Vier Jaargetijden van Vivaldi en speelde verder (samen met haar zus Inge) het dubbelconcert van J.S. Bach.
Anita bespeelt een Gustav Bernadel uit 1866 (Parijs), aangeboden door het Nationaal Muziek Instrumenten Fonds.

(Mei 2010)