Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

David Jansen

 De clavecinist/organist David Jansen groeide op in een bekende Utrechtse muzikantenfamilie. Na de eerst lessen in familiekring op het gebied van zang en klavierspel zette hij zijn studie voort bij Jan Welmers en Jan Raas aan het Utrechts Conservatorium en bij Leo van Doeselaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast volgde hij diverse masterclasses, o.a. bij Ton Koopman en Barthold Kuijken.

Hij was prijswinnaar bij diverse concoursen; o.m. het Internationaal Orgelconcours Nijmegen 2000 (1e prijs) en het Internationaal Hendrik Andriessen Orgelconcours 1992. 

Zingen neemt een belangrijke plaats in in zijn muziekbeleving, zo zong hij enige tijd in Cappella Amsterdam en is hij een veelgevraagd begeleider van vocalisten.

Als solist, continuo-speler en begeleider speelt David muziek van de afgelopen 500 jaar, met een speciale voorliefde voor de eerste helft van de 20ste eeuw en de Barok. Met zijn ruime ervaring vormt hij een solide basis bij tal van passies, opera's en oratoria.

Artiesten met wie hij regelmatig samenwerkt zijn de sopraan Claron McFadden, zijn zus de violiste Janine Jansen en  de mezzo-sopraan Wilke te Brummelstroete. Met gambist Ralph Meulenbroeks  vormt hij het verfrissende duo Victoria's Delight. In het Ensemble Oostenrijk/Jansen vallen zijn bevlogenheid en talent samen met dat van zijn broer- de cellist Maarten Jansen - en van de zussen Pauline (hobo) en Nienke (sopraan) Oostenrijk.

David Jansen speelt bij gerenommeerde gezelschappen als Amsterdam Sinfonietta (onder meer o.l.v. van Bobby McFarren en Candida Thompson), het Rotterdams Kamerorkest, het Radio Philharmonisch Orkest Holland (o.l.v. Kristjan Jaarvi), het Groot Omroepkoor, het koor van de Nationale Reisopera en Lancashire Sinfonietta.

Behalve op de belangrijkste Nederlandse concertpodia concerteerde hij in  Spanje, Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en Tsjechië. Hij was te horen op diverse festivals, zoals het Festival Oude Muziek, Festival Mitte Europa en het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht.

Op de belangrijkste historische orgels in Nederland en daarbuiten geeft hij solorecitals. Hij concerteerde o.m. op het Schnitger-orgel in de Grote Kerk in Alkmaar, het Schonat-orgel in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, het orgel in de Sint Jan in Den Bosch, het Schnitger-orgel in de Der Aakerk en het Schnitger/Hinsz-orgel in de Martinikerk in Groningen, het Robustelly-orgel in de Lambertuskerk in Helmond, het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk in Leiden,  het Bätzorgel in de Domkerk in Utrecht en het Maarschalkerweerd-orgel in het Concertgebouw in Amsterdam.

Van het monumentale Ruprechtorgel (1705) in de Tuindorpkerk in Utrecht is David Jansen vaste bespeler.

David Jansen maakte verscheidene radio- en televisieopnames en cd's, waaronder ‘Mozart's orgelwerken à quatre mains' (de twee andere handen zijn van zijn vader, Domorganist Jan Jansen), Bach Musikalisches Opfer, Kunst der Fuge en Kamermuziek van Belle van Zuylen.

(Juli 2006)