Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Dick Sanderman

Dick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsakte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij o.a. Daniel Roth, Hans Haselb÷ck en Jean Guillou.
In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward.
Als solist en koorbegeleider werkte hij mee aan concerten en opnamen, o.a. tijdens het Internationaal Orgelfestival Napels (1981), in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991) in Jeruzalem (1999), Oxford (2012) en Vilnius (2013).
Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in het gemeentehuis.
Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde gemeenten van Rijssen en Hellendoorn.
Hij is redactielid van het maandblad De Orgelvriend en fungeert als gecommitteerde bij staatsexamens voor orgel en tijdens de examens kerkelijk orgelspel.
Regelmatig publiceert hij artikelen en verzorgt hij lezingen en workshops, met name op het gebied van het kerkelijk orgelspel. Als eerste Nederlandse componist publiceerde hij twee complete koraalboeken plus een serie bewerkingen voor de 150 Psalmen.
Hij maakte deel uit van een van de redactionele werkgroepen die de het nieuwe Liedboek (2013) hebben voorbereid en fungeerde als projectco÷rdinator voor de bijbehorende begeleidingsbundel voor de psalmen.
Momenteel werkt hij mee aan de totstandkoming van een liederenbundel voor gemeenten die zich rekenen tot de Gereformeerde Bond, die over enige tijd zal verschijnen en waarvoor hij ook de begeleidingsbundel co÷rdineert. Ook was hij eindredacteur van het boek “Organist in de praktijk”, dat eind vorig jaar verscheen en inmiddels al een herdruk heeft beleefd.

Website: www.dicksanderman.nl

(Juni 2015)