Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Don Kozakkenkoor Nederland

Het eerste concert van de Don Kozakken vond plaats in Sofia op 4 juli 1923 en spoedig daarna trad het koor op in Wenen. De daaropvolgende jaren bezochten zij vele landen en vergaarden daarmee een grote roem.Vlak voordat Serge Jaroff stierf in Lakewood in de Verenigde Staten van Amerika, viel het koor uiteen. De meeste leden gingen hun eigen muzikale weg. Zo ook Michael Minsky, één van de stersolisten met een geweldige muzikale carrière achter zich van het oorspronkelijke Don Kozakkenkoor.Hij spande zich tot het uiterste in om met een aantal zeer enthousiaste zangers in de regio van Den Haag, het Don Kozakkenkoor weer op te richten. Direct na de oprichting werd Michael Minsky de dirigent van het nieuwe Don Kozakkenkoor in Nederland.

Vanaf februari 1991 wordt het koor geleid door Sergé Latychev. Het huidige Don Kozakkenkoor heeft méér dan 250 concerten gegeven in Nederland, Rusland, Duitsland, België en Canada.

Gedurende hun reis naar Rusland ondervond het Don Kozakkenkoor de grote eer om met een aantal gezangen deel te mogen nemen aan een kerkdienst waarin Patriarch Alexei II de kerkdienst leidde.

Het koor heeft momenteel 30 leden, verdeeld over 4 stemsoorten, t.w. 1e tenoren, 2e tenoren, bassen, baritons. In iedere stemsoort heeft het een aantal zangers die als solist of voorzanger optreden. Het huidige repertoire omvat vele gezangen uit de Russisch orthodoxe kerkmuziek gecomponeerd o.a. door Bortnjansy, Doebjenski, Gretsjaninov, Rachmaninov, Tsjeskonov en vele anderen. Daarnaast worden ook de traditionele volksmuziek en kozakkenliederen ten gehore gebracht uit het Rusland van weleer.

Naast het optreden tijdens grote manifestaties, deelname aan festivals en Tv-programma's, treedt het Koor ook op voor kleinere groeperingen en speciale gebeurtenissen zoals o.a:
Iconententoonstellingen, Russische weken, jubileumconcerten en opluistering bij bijzondere kerkdiensten. Het koor verzorgt eveneens optredens ten bate van goede doelen.

Dirigent Sergé Latychev is geboren in Moskou op 3 maart 1957. Vanaf 1967 tot 1972 studeerde hij aan de muziekschool aldaar en vervolgens vier jaar aan het conservatorium van Moskou. Daarna volgde hij een studie voor orkest- en koordirectie aan de Gnessin Muziekacademie in Moskou.
In 1982 rondde hij zijn studie af en kreeg daarna het verzoek om als concertmeester bij de Gnessin Muziekacademie te gaan werken. Aan dit instituut was hij tot 1986 verbonden en werkte hij samen met bekende zangpedagogen als Nina Mesjko en Ljoedmila Sjamina. Vervolgens werd hij dirigent van het orkest van het Orenburg Staatskozakkenkoor en docent aan het Staatsinstituut voor Cultuur in Moskou. In 1990 kwam hij naar Nederland en dirigeert sindsdien het Don Kozakkenkoor. Verder dirigeert hij momenteel o.a. het gemengd Hermitagekoor, het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor, het projectmannenkoor Kapella Slava Cultura en het accordeonorkest Alphen Opus 2.

Onder zijn leiding heeft het Don Kozakkenkoor de afgelopen jaren vijf CD's opgenomen.

Voor meer informatie zie ook www.donkozakkenkoor.nl

 

(September 2013)