Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Duo De ThuiskomstDuo De Thuiskomst                        www.dethuiskomst.nl

Toen Quirine van Hoek en Ellen Zijm elkaar op de middelbare school leerden kennen ontdekten ze al snel dat muziek een grote gedeelde passie was. Bovendien bleek de combinatie van viool en accordeon verrassend veel mogelijkheden te bieden. Reden te meer om in 2010 duo ‘De Thuiskomst’ op te richten.

De Thuiskomst maakt o.a. thematische programma’s die het publiek meenemen naar een bepaalde plek of tijd. Zo voert De Thuiskomst in Spanje de luisteraar mee naar Iberische plaatsjes, waar tapasgeur en flarden tangomuziek over het dorpsplein waaien. Met De Thuiskomst in de vroege barok brengt muziek van John Dowland en Heinrich Franz van Biber u in 17e-eeuwse sferen. Daarnaast blijven ze op zoek naar bijzonder repertoire waar ze in deze combinatie van instrumenten een nieuw licht op kunnen laten schijnen.

‘De Thuiskomst’ volgde lessen bij Stefan Hussong in Würzburg (Duitsland) en gaf concerten op tal van grote podia, zoals het Grachtenfestival, het Concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht. Verder traden zij op in Fringe-programma’s van verscheidene oude muziek festivals, waaronder het Festival Oude Muziek in Utrecht en het Musica Antiqua in Brugge (België).

Hun eerste CD ‘De Thuiskomst in de vroege Barok’ is te koop tijdens concerten of via de website.

Quirine van Hoek (*1986) begon op haar 6e jaar met vioollessen aan de Hengelose muziekschool bij Akke Wiersma.  Vanaf 2000 studeerde ze bij Ilona Sie Dhian Ho aan de ‘Van Zweden School of Music’ in Enschede en later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze ook geregeld les had van Jaring Walta.

In 2009 sloot ze haar Bachelor studie succesvol af aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam waar ze tevens barokvioollessen volgde bij Antoinette Lohmann. In juni 2011 behaalde ze aan ditzelfde conservatorium bij Chris Duindam haar Master examen dat werd beoordeeld met een 10.

Ze volgde vele masterclasses bij o.a. Mauricio Fuks, Jaap van Zweden, Ivry Gitlis, Liviu Prunaru, Kees Hulsmann en Yayoi Toda. 

Quirine was gedurende 4 jaar primarius van het Graziakwartet waarmee ze in 2009 een maand aan de Accademia Musicale Chigiana bij het Alban Berg kwartet studeerde en vele concerten verzorgde in Nederland. Met Ellen Zijm vormt Quirine het bijzondere duo ‘ De Thuiskomst’. Ze soleerde met verschillende orkesten in Nederland in concerten van Bach, Vivaldi, Mozart, Bruch, Mendelssohn en Tchaikovsky.  Ze speelt en remplaceert geregeld in orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Camerata Delft, Het Gelders Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Nederlands Kamerorkest.

Momenteel is ze vast kernlid van Combattimento, waar ze een gedeelde concertmeester plaats heeft en regelmatig en solistisch te horen is. Ze is een veel gevraagd kamermusicus en freelance concertmeester. Zie ook www.quirinevanhoek.nl                              

Ellen Zijm (*1987) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde. Als Minor studeerde zij koordirectie.
Ellen bracht verschillende werken in première, waaronder het solostuk ‘April’, van Iulius Popa (juni 2010, Calgary (Canada), jan. 2011 Radio 4), de ‘Drei Aphorismen’, van Mareike Lenz, voor accordeon met strijkkwartet en klarinet (feb. 2012, Deventer) en ‘5 Bagatellen’ van Michiel Ceulemans (juni 2014, Deventer).
Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. Ook was zij meermaals te horen op Radio 4. 
Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko/Schönberg Ensemble en speelde bij HollandOpera, Insomnio en Stracc. Ellen werkte samen met verschillende koren, waaronder het Studentenkoor Amsterdam en het Overijssels Vrouwenkamerkoor VocaMe.

Met haar duo ‘De Thuiskomst’, met Quirine van Hoek (viool), stond zij al op vele grote podia en bracht zij in januari 2015 een cd uit: ‘De Thuiskomst in the early Baroque’.
De ongekende mogelijkheden van de combinatie saxofoon en accordeon worden door Marijke Schröer en Ellen in het duo SaxYOn onderzocht. Eén van de speerpunten van dit duo is het samenwerken met componisten, wat regelmatig resulteert in nieuwe werken, opgedragen aan dit duo. Zo schreef en bewerkte Bernard van Beurden verschillende stukken en brengen zij binnenkort het nieuwe ‘So Many Roads’ van Ad Wammes in première.
Met het trio ‘El Dima’ (viool, cello en accordeon) brengt Ellen de ‘Vier Seizoenen’ van Astor Piazzolla op het podium, in combinatie met ‘Silenzio’ (S. Gubaidulina) en werken van J.S. Bach. 
Hiernaast maakt Ellen deel uit van het kwartet BIG HOUSE, dat in 2014 en 2015 voor hen gecomponeerd werk van David Dramm, ‘Delirium Still’, als concertvullend programma op het podium bracht.

Als docent en dirigent is Ellen werkzaam bij Animato in Hengelo en aan de muziekschool Oost-Gelderland, waar zij regelmatig ensembles in wisselende bezettingen dirigeert.
Ellen werd gesteund door het ‘Fonds Jong Talent’ en het ‘Kersjes Fonds’.
Zie ook
www.ellenzijm.nl

(Mei 2016)