Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Duo De ThuiskomstDuo De Thuiskomst     www.dethuiskomst.nl

‘De Thuiskomst’ is een duo in de bijzondere combinatie van viool en accordeon. Door de ongewone combinatie van instrumenten weten Quirine van Hoek en Ellen Zijm hun publiek telkens weer te verrassen met de ongekende mogelijkheden in klank en repertoire. Zij staan bekend om hun afwisselende programma’s. Tot hun
veelzijdige repertoire behoort ook een aantal thematische programma’s, waarvan er twee reeds op cd zijn uitgebracht: ‘De Thuiskomst in de vroege Barok’ (2015) en ‘Tapas, De Thuiskomst in Spanje’ (2018).
Quirine en Ellen spelen al samen sinds hun middelbareschooltijd, maar besloten in 2010 hun duo nieuw leven in te blazen als De Thuiskomst. Sindsdien hebben ze lessen gevolgd bij o.a. Stefan Hussong, concerten verzorgt bij o.a. het Grachtenfestival, Fringeprogramma’s van Oude Muziek festivals en op verschillende grote podia zoals Vredenburg en het Concertgebouw. Ook zijn ze met regelmaat te gast bij radio4, van o.a. de Spiegelzaal tot de muziekfabriek met hun eigen compositie in ‘Vrij Spel’. In 2020 maakten ze tevens online een gehele
muzikale adventskalender.
Beide musici sloten hun Master of Music af met een 10.
www.dethuiskomst.nl

Quirine van Hoek    www.quirinevanhoek.nl

Quirine van Hoek (*1986) is een veelzijdig violiste en onderscheid zich door haar stijlbewuste, energieke en fijnzinnige spel. Ze speelt zowel modern viool als barokviool en af en toe maakt ze een uitstapje naar de altviool. Ze houdt er van om de uithoeken van de muziek op te zoeken: van het authentiek uitvoeren van oude muziek tot het arrangeren en uitvoeren van muziek voor minder gebruikelijke samenstellingen.
Quirine rondde haar Master vioolstudie met een 10 af aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam in 2011. Ze volgende daar ook barokvioollessen bij Antoinette Lohmann. Haar eerdere docenten waren Akke Wiersma en Ilona Sie Dhian Ho.
Ze volgde masterclasses bij onder andere Mauricio Fuks, Jaap van Zweden en het Alban Berg kwartet en soleerde met verschillende amateurorkesten in concerten van o.a. Mozart, Bach, Bruch, Mendelssohn en Tchaikovsky.
Als remplacant was de de afgelopen jaren actief in o.a. het Orkest van het Oosten, het Concertgebouw Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Noord-Nederlands Orkest en het Residentie Orkest.
Quirine is vast lid van barokensemble Combattimento waarmee ze vele cd’s opnam en verschillende producties leidde als concertmeester.
Verder is Quirine onderdeel van duo De Thuiskomst, Camerata Delft, het Leupold Trio en heeft ze een samenwerking met actrice Anita Poolman.
Daarnaast is Quirine zich aan het ontwikkelen tot sopraan en wordt daarvoor gecoacht door Marjan Kuiper.
Voor meer informatie kijk op: www.quirinevanhoek.nl

Ellen Zijm www.ellenzijm.nl

Ellen Zijm (*1987) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10
afstudeerde. Als Minor studeerde zij koordirectie.
Ellen bracht verschillende werken in première, waaronder het solostuk ‘April’, van Iulius Popa (2010, Calgary (Canada), 2011 Radio 4), de ‘Drei Aphorismen’, van Mareike Lenz, voor accordeon met strijkkwartet en klarinet (2012, Deventer) en ‘5 Bagatellen’ van Michiel Ceulemans (2014, Deventer).
Ze volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. Ook was zij meermaals te horen op Radio 4. 
Zij remplaceerde bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Asko/Schönberg Ensemble en speelde bij HollandOpera, Insomnio en Stracc. Ellen werkte samen met verschillende koren, waaronder het Studentenkoor Amsterdam en het Overijssels Vrouwenkamerkoor VocaMe.

(April 2023)