Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Duo SaxYOn


Saxyon ontstond begin 2013 op initiatief van Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schröer (saxofoons). Zij besloten samen de ongekende mogelijkheden op te zoeken van deze buitengewone combinatie van de instrumenten saxofoon en accordeon.

De zoektocht zetten zij nog altijd voort en leverde hen al veel bijzonder en origineel repertoire op. Naast originele werken speelt het duo ook veel transcripties, veelal van eigen hand.

De debuut-CD van het duo, NO FILTER, werd in november 2017 uitgebracht. Hiermee waren zij verschillende malen live te horen bij Radio-4 en kregen zij goede recensies bij o.a. het Nederlands Dagblad.

Een bijzondere samenwerking ontstond met het Overijssels Vrouwenkoor VocaMe, waarmee zij in 2015 meerdere keren het Stabat Mater van Pergolesi en het Requiem van Fauré met groot succes uitgevoerd hebben.

Begin 2013 componeerde Bernard van Beurden een nieuw stuk voor accordeon en saxofoon genaamd 'Who Knows... Wer Weisz' dat werd opgedragen aan Ellen en Marijke. Ook bewerkte Bernard van Beurden Turkse Volksmuziek en Middeleeuwse muziek voor het duo.

In 2014/2015 componeerde Ad Wammes het werk ‘So Many Roads’ voor Saxyon, waarna Dolf de Kinkelder in 2016 ‘Joy’, ‘Accordance’ en ‘Quasitango’ voor het duo schreef.

Saxyon was verder te horen op radio4 en gaf concerten tijdens o.a. Festival Het Accordeon 2014, te Deventer, het Bach Festival en de NJO Muziekzomer.

In 2013 werd het duo aangenomen als nieuw ensemble voor de stichting 'LiveMusicNow', waarvoor zij concerten verzorgen voor een publiek dat zelf niet in staat is, om welke reden dan ook, om naar de concertzaal toe te komen.

(Mei 2018)