Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

DUO Lars Wouters van den Oudenweijer 
& Gwyneth Wentink

Foto: Marco Borggreve

 Lars Wouters van den Oudenweijer - klarinet & Gwyneth Wentink - harp
Gwyneth Wentink en Lars Wouters van den Oudenweijer kennen elkaar door de diverse kamermuziekprojecten, waaraan zij hun bijdrage leverden. Het klikte goed tussen deze beide musici en zo kwamen zij op het idee de bijzondere, niet alledaagse, combinatie van harp en klarinet uit te proberen. De samenklank en samenwerking beviel hen zo goed dat zij sinds begin 2000 een vast duo vormen. Deze twee jonge topmusici staan garant voor een boeiend en veelzijdig concertprogramma met o.a. werken van Cl. Debussy, J.M. Damase, J. Fontyn , Fauré, Satie en Saint-Saëns.

Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) studeerde “met onderscheiding” af bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School for Music te New York, mede dankzij the Fullbright Scholarship, Stg. Fonds voor de Podiumkunsten, Nuffic Beurs, Bernsteinbeurs en de VSB Beurs. Lars behaalde eerste prijzen bij diverse concoursen, zoals het Nationale Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (1991), het internationale TV-concours "Jeunes Solistes" van de RTBF in Brussel (1993) en het Prinses Christina Concours (1992 & 1993), waar hij ook de Gaudeamus en Residentieorkestprijs ontving. In 1994 was hij tweede prijswinnaar tijdens The European Music Competition For Youth te Lissabon.

Lars verzorgde reeds vele recitals en was diverse malen te zien en beluisteren op radio en TV. In 1999 debuteerde Lars met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam. Sindsdien wordt hij daar regelmatig uitgenodigd. In 2001-2002 verzorgde hij in de Rising Stars Concertserie met zeer veel succes recitals in New York (Carnegie Hall) en op de grote Europese concertpodia (Brussel, Wenen, Amsterdam, Athene, Keulen, Birmingham, Londen, Parijs en Stockholm). Bovendien treedt hij elk seizoen regelmatig op tijdens de Spectrum Concerts Berlin, waarvan hij vast lid is, met o.a. violiste Janine Jansen, de Zwitserse cellist Christian Poltéra en de Amerikaanse pianist Daniël Blumenthal.  Hij trad op met o.a. Maurice Bourgue, Charles Neidich, Eduard Brunner, Miranda van Kralingen en het Cleveland Quartet. Hij is momenteel zeer actief in de kamermuziek. Vaste ensembles zijn het Delos Ensemble (waarmee hij in maart 2000 de Vriendenkrans van het Concertgebouw, de publieks-, de Concertgebouw- èn de AVRO-prijs behaalde) en het Euterpe Blaaskwintet waarmee de primeur opname werd gemaakt van Willem Jeth's compositie “Onde”. Naar aanleiding hiervan besloot Willem Jeths een klarinetconcert voor hem te schrijven. Met het Delos Ensemble maakte hij verschillende bijzondere tournees door o.a. Bosnië-Herzegovina en het Midden-Oosten. Tevens is hij mede initiatiefnemer en lid van het NOG Ensemble en het Muziekcollectief waarmee hij op alle belangrijke muziekpodia van Nederland te beluisteren was. Volgens de pers en talrijke andere deskundigen zijn het alle ensembles die zich onderscheiden door een ‘avontuurlijke' programmering, uitstekende homogene ensembleklank, indrukwekkende expressie en een inspirerende musiceervreugde. Tevens verzorgde hij afgelopen seizoenen diverse kamermuziekprojecten samen met Janine Jansen, Christian Poltera en David Kuyken.

Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest (Concertgebouw A'dam), het Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest en Het Nieuw Belgisch Kamerorkest (thans Beethoven Academie). Speciaal voor hem schreef de Griekse componist Theodoris Abaziz het werk EURO (wereldpremière in de  Carnegie Hall en de Nederlandse première in het Concertgebouw Amsterdam). In 2001 en 2002 maakte Lars in Berlijn 2 cd's met werken van Harbison en Dohnanyi op het label Naxos, samen met violiste Janine Jansen en pianist Daniel Blumenthal. Deze cd's ontvingen lovende recensies in o.a. in the Strad, the Guardian, the Boston Globe, the Sunday Times en the Penguin Guide. Recentelijk heeft hij  een cd uitgebracht bij Emergo Classics met werken van o.a. Reger, Berg en Keuris. Met deze cd  won hij de Edison 2003 in de categorie “young Masters”. Hij is een veelgevraagd musicus bij diverse festivals zoals Festival International de Musique de Besançon, Dijon, Orlando Festival en Tannery Pond (N.Y.)

Lars is als hoofdvakdocent klarinet verbonden aan het Brabants Conservatorium te Tilburg.

Gwyneth Wentink, geboren te Utrecht in 1981 als dochter van Hongaarse en Nederlandse ouders, die zelf ook musici zijn. Gwyneth kreeg haar eerste harplessen op vijfjarige leeftijd. Zij studeerde bij Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium, waar zij in 2000 haar eindexamendiploma als uitvoerend musicus met de hoogst haalbare cijfers plus onderscheiding behaalde. Gwyneth volgde diverse masterclasses bij Maria Graf, Susan McDonald, Catherine Michel, Andrew Lawrence King en Susanna Mildonian.

Op achtjarige leeftijd speelde zij op het NMF-concert in ‘De Doelen' te Rotterdam, het concert voor fluit en harp van Mozart samen met Abbie de Quant en het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Viktor Liberman. Toen zij 10 jaar oud was, speelde zij voor Hare Majesteit Koningin Beatrix.

Als soliste met orkest was zij inmiddels te beluisteren in concerten met "I Fiamminghi" onder leiding van Rudolf Werthen in Brussel, het Orquesta Sinfónica Gran Mariscal de Ayacucho in Caracas, Venezuela. Zij soleerde met het Israel Philharmonic Orquestra o.l.v. Joel Lévy, het Nieuw Sinfonietta Amsterdam, met het Sudwest Rundfunk Orchester in Duitsland (o.a. Frankfurt Alter Oper, Baden-Baden Festspielhaus etc.). Ook was ze soliste met het het Philharmonisch Orkest van Bergen onder leiding van Simone Young, het San Diego Chamber Orchestra en het Residentie Orkest Den Haag. Gwyneth soleerde meermalen met het Radio Kamerorkest onder leiding van Peter Eotvos. Zij gaf concerten met het Nationaal Symfonie Orchest in Boekarest (Roemenië), Rotterdams Kamerorkest en het Brabants Symfonie Orkest. Gwyneth Wentink trad op in Helsinki (Finland) met het Finse Philharmonik Orchestra in de Sibeliushal. Zij gaf haar concertdebuut in New York in de Alice Tully Hall in 2001 met The New York Chamber Symphony onder leiding van dirigent Jorge Mester. 

Gwyneth gaf soloavonden over de hele wereld, namelijk Parijs, Boekarest, Barcelona, Praag, Rome, Venetië, Perugia, Tel-Aviv en Jeruzalem. Zij speelde tijdens het Stresa Festival aan het Lago Maggiore (Italie) en op het Montpelliers Radio France Festival in Frankrijk. Ook trad zij op in verschillende plaatsen in Hongarije, Duitsland, Engeland en Zwitserland. In januari 1999 debuteerde zij zowel in New York (Merkin Concert Hall) als in Londen (Wigmore Hall). Ze is inmiddels verschillende malen teruggekeerd naar Amerika en gaf concerten in de Isabella Stewart Gardner Museum te Boston, Washington DC, Seattle, New York. Als kamermusicus en soliste trad ze in 2001 op in de ‘Morgan Library' met de fluitiste Eugenia Zukerman te New York. In maart 2002 gaf ze een concert in de Carnegie's Weil Recital Hall te New York.

Gwyneth heeft sinds 1992 aan verschillende concoursen meegedaan en won de eerste prijzen van o.a. de Stichting Jong Muziektalent, het Prinses Christina Concours, het Internationaal Nippon Harp Competition Tokyo en het Torneo Internazionale di Musica in Rome.

Haar meest recente overwinningen waren: de eerste prijs van het 1998 Internationale Harpconcours in Tel-Aviv, waar zij de jongste prijswinnaar ooit was en een speciale Gulbenkian prijs ontving voor de beste uitvoering van het harpconcert van Schäfer. In 1999 won zij de eerste prijs van de Young Concerts Audition in New York en is daarmee de eerste harpiste die ooit een dergelijke onderscheiding te beurt viel in de toen 38-jarige geschiedenis van dit concours. Bovendien werd haar in ditzelfde concours de Beracasa Foundation Award en de Mortimer Levitt prijs toegekend. In 2000 werd Gwyneth Wentink de Aaron & Irene Diamond Soloist prijs toegekend en de Richard Hall uitgereikt. Heel recentelijk ontving zij in 2001 de Netherland-America Foundation Prize. Inmiddels heeft Gwyneth een CD-opname met solowerken voor harp gemaakt (uitgebracht door Challenge), welke door het maandblad Luister met de "10" van de maand werd bekroond.

(Oktober 2005)