Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Egbert Schoenmaker

Egbert Schoenmaker studeerde orgel aan de conservatoria in Utrecht (Nico van den Hooven), Arnhem (Bert Matter) en Amsterdam. Na zijn eindexamen solospel bij Piet Kee in Amsterdam studeerde hij clavecimbel bij Anneke Uittenbosch.
Hij is reeds 29 jaar organist van het Epmann-Orgel (1812) in de Simon & Judaskerk in Ootmarsum.
Tot 2010 was hij als Orgelrevisor voor de Lutherse Landeskirche Hannover  verantwoordelijk voor het diocees Osnabrück van de Lutherse Kerk in Hannover, Nedersaksen. In die hoedanigheid was hij voorzitter van de orgelcommissie die het restauratieproject van het Christian Vaterorgel in Melle heeft begeleid.

Egbert Schoenmaker concerteert regelmatig in Duitsland en Nederland en maakte concertreizen naar o.a. Italië, USA, Canada en Portugal.
In maart 2013 speelde hij samen met het orkest van "Southern University" Collegedale Tennessee Orgelconcerten van Joseph Haydn.

Hij is de initiator van de orgelconcerten in het grensgebied van Twente (Ootmarsum) en de Graafschap Bentheim. Deze serie op voornamelijk historische instrumenten heeft een traditie van meer dan 30 jaar.
De orgels hebben veel organisten van internationale faam aangetrokken, waardoor deze serie een niet meer weg te denken plek heeft ingenomen in de Nederlandse en Duitse Orgelcultuur.
Ook is hij zeer actief als pedagoog en leidt veel leerlingen op als kerkorganist (Organist im Nebenamt). De vele, waaronder historische, orgels in de Graafschap dienen daartoe als les- en studiemogelijkheid. 
Zie ook: www.egbertschoenmaker.de


(Juni 2013)