Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Ensemble Oostenrijk-Jansen


Nienke Oostenrijk heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op kamermuziek en op het lied- en het concertrepertoire. Het accent daarbij ligt op zowel de barok- als de klassieke periode. De Matthäuspassie van Bach o.l.v. Jaap van Zweden, en die met de Berliner Singakadademie in het Konzerthaus Berlin vormen hoogtepunten in de vele uitvoeringen die zij gaf. Met het Combattimento Consort was zij te horen in Rameau’s Castor en Pollux en het Weihnachtsoratorium van Bach (Concertgebouw Amsterdam).

Pauline Oostenrijk studeerde bij Koen van Slogteren en Jan Spronk aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde tevens lessen bij Han de Vries en Thomas Indermühle. Daarnaast voltooide zij een pianostudie bij Willem Brons. Zij won prijzen in o.a. de nationale finale van het Eurovisie Concours “Young Musician of the Year”, het Tromp Hobo Concours en het International Gillet Hoboconcours in Baltimore. Ze ontving de Vriendenkrans van het Concertgebouw, de Sweelinck Prijs en de Philip Morris Finest Selection 1993. In 1999 ontving ze de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. In 1992 maakte ze haar debuut in Carnegie Hall. Naast optredens in de Verenigde Staten verscheen ze in veel Europese landen en Taiwan. Verschillende componisten schreven werken voor haar, waaronder Louis Andriessen (To Pauline O”, 1995) en Arne Werkman.

David Jansen komt, evenals zijn zus Janine en broer Maarten, uit een zeer muzikale familie. David studeerde orgel en klavecimbel aan de Conservatoria van Utrecht en Den Haag bij Jan Welmers, Jan Raas en Leo van Doeselaar. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.m. Ton Koopman, Harald Vogel en Wolfgang Zerer. Hij was prijswinnaar bij diverse concoursen, waaronder het International Orgelconcours van Nijmegen (2000). Hij geeft soloconcerten in binnen- en buitenland. Ook treedt hij regelmatig op als continuo-speler. David Jansen maakte opnamen voor radio, televisie en enkele CD-producties.

Maarten Jansen studeerde cello bij Elias Arizcuren in Utrecht, bij Claus Kanngieser, bij Philippe Muller in Parijs ’98-’99 en in Freiburg bij Christoph Henkel. Masterclasses volgde hij o.a. bij Janos Starker, Truls Mork, Arto Noras, Tsuyoshi Tsutsumi, Josef Chruchro en Peter Wiley. Hij treedt regelmatig op als solist met orkest. In de kamermuziek is hij onder meer actief als cellist van het NOG ensemble en van Arpa Aularco. Maarten was prijswinnaar bij verschillende concoursen.

(Januari 2005)