Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

ENSEMBLE ROSSIGNOL


Elly van Munster en Alice Gort-Switynk

Al op 16-jarige leeftijd viel de blokfluitiste Alice Gort-Switynk op door haar mooie toonvorming toen zij deelnam aan het Gelders Concours voor Muziekscholen in Doetinchem. Zij behaalde bij dit concours de eerste prijs. Daarna studeerde zij blokfluit bij Marjolijn van Roon aan het Conservatorium in Enschede. Zij behaalde daar de diploma’s voor Docerend Musicus & Uitvoerend Musicus. Tegelijkertijd studeerde zij Muziektherapie.  Zij treedt regelmatig op, zowel als soliste als in ensemble-verband.Cursussen en workshops die zij gedaan heeft stonden onder leiding van docenten als Marion Verbruggen, Bertho Driever, Ita Heijmans (muziek uit de Middeleeuwen) en Rebecca Stewart (Renaissancemuziek). Naast haar optreden als uitvoerend musicus, is zij een bevlogen en passievol blokfluitpedagoog. Zij geeft les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Verscheidene blokfluitensembles staan onder haar enthousiaste leiding.
 
Elly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens  haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit.
Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone).
Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en in Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam).
Met de blokfluitiste/zangeres Alice Gort-Switynk vormt zij ensemble Rossignol, met de mezzosopraan Margot Kalse Duo Seraphim, met de sopraan Hilde Van Ruymbeke Duo Rosemont.
Ze maakt verder deel uit van ensemble Fortuna -- onder muzikale leiding van Jacqueline Dubach -- dat zich toelegt op 14e en 15e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt zij de plectrumluit.Inmiddels is zij ook vast lid van Ensemble Corona, dat met name gespecialiseerd is in muziek uit de 16e eeuw. En ze maakt deel uit van Camerata Delft, dat zich voornamelijk toelegt op kamermuziek uit de 17e en 18e eeuw.
Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude-muziek ensembles in Berlijn, “Alte Musik-Treff Berlin”.
In 2010 gaf zij in Paramaribo, uitgenodigd door de Surinaamse Gitaristenkring, een solo-concert op de luit voor een groot en enthousiast publiek.
Zij vormt een gitaarduo met Jelma van Amersfoort, waarbij zij speelt op kopieën van vroeg-19e eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte (Den Haag).

Ensemble Rossignol treedt sinds 1998 regelmatig op door heel Nederland, met zeer gevarieerde concertprogramma’s. Zij hebben een eigen website (www.ensemblerossignol.com).
Zij brachten twee CD’s uit: de CD LocLoc, met werken van Pietro Antonio Locatelli en Matthew Locke. En de CD Sprong met werken uit de Barok, contrasterend met enkele hedendaagse composities met jazz-invloed.
Onlangs namen zij hun derde CD op, met het programma “London Love”. Deze zal in het najaarverschijnen bij het label Aliud Records.

(Mei 2010)