Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Esther Steenbergen Trio

V.l.n.r.  Eric Calmes, Esther Steenbergen en Enrique Firpi

Esther Steenbergen (gitaar)
Eigenzinnig en veelzijdig gitariste Esther Steenbergen voelt zich zowel in klassiek, hedendaags als in Latijns-Amerikaans repertoire als een vis in het water. Ze treedt op als soliste en als lid van talloze ensembles waaronder het internationaal vermaarde Amsterdams Gitaartrio. In 2005 formeerde ze haar eigen trio waarmee ze behalve door en voor haar geschreven composities, ook onverwachte interpretaties van oorspronkelijk voor klassiek gitaar geschreven repertoire ten gehore brengt.

Esther Steenbergen studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en hoofdvak klassiek gitaar bij Hubert Käppel aan de Musikhochschule Köln (Duitsland) bij wie ze cum laude afstudeerde. Daarnaast volgde zij lessen bij de Tsjechische gitarist Pavel Steidl en nam zij deel aan masterclasses van de Cubanen Manuel Barrueco en Leo Brouwer. Nog tijdens haar studie won ze de eerste prijs op het internationale muziekconcours Maria Canals in Barcelona (Spanje).

Behalve als gitariste is Steenbergen ook actief als producent. Haar bedrijf Mevrouw Gitaar produceert de internationale gitaarserie in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en programmeert concerten in opdracht. In 2009 hoopt Esther Steenbergen haar eerste internationale festival te realiseren.

Als begeleider werkt Esther Steenbergen regelmatig samen met bariton Maarten Koningsberger, mezzosopraan Tania Kross en de sopraan Kim Young Hee.

Met collega-gitarist Olga Franssen vormt Esther Steenbergen een duo dat zich gespecialiseerd heeft in het begeleiden van vocale en instrumentale solisten.

Eric Calmes
Componist, arrangeur en bassist Eric Calmes beweegt zich even gemakkelijk in de jazz, fusion en wereldmuziek als op de raakvlakken met de klassieke muziek. Geboren en getogen op Curaçao kwam hij op zijn twintigste naar Nederland om aan het conservatorium te studeren. Zijn dynamiek, souplesse, aanpassingsvermogen gecombineerd met zijn gave om de basis te leggen onder welke groep dan ook, maken hem al jaren tot een van de meest gevraagde bassisten van Nederland.

Enrique Firpi
Enrique Firpi (Uruguay) had zijn eerste ‘gig’ op 14jarige leeftijd en is sindsdien niet meer gestopt met optreden. Zijn veelzijdigheid heeft hij naar eigen zeggen te danken aan de praktijk in zijn geboorteland waar je alles moet kunnen spelen, wil je in de muziek kunnen overleven. Hij woont sinds 1987 in Nederland en speelt over de hele wereld met talloze artiesten. Enrique Firpi is als docent verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht.

Voor het concert op 20 januari 2008 wordt Eric Calmes vervangen door de bassist Rob Dirksen

Rob Dirksen
Rob Dirksen studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam. Al tijdens zijn studie werd hij benoemd tot solo-bassist bij Het Gelders Orkest, een functie die hij tien jaar zou bekleden. Naast het orkestrale werk bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij in 2001 werd benoemd, is hij vaste bassist van het Nieuw Ensemble. Daarnaast is Rob Dirksen veelvuldig te zien en te horen bij verschillende andere ensembles waaronder het Schönberg Ensemble, Nieuw Sinfonietta Amsterdam en het Asko Ensemble.

Gast:
Olga Franssen
Als lid van een muzikale familie, zes van de twaalf kinderen zijn inmiddels professionele musici, verscheen Olga Franssen al op jonge leeftijd op radio en televisie. Ze speelde aanvankelijk viool, piano en hobo maar kreeg in het familieorkest de nog ontbrekende gitaar toebedeeld en daarmee was de keuze voor de rest van haar leven bepaald. Ze is medeoprichter van het vermaarde Amsterdams Gitaartrio waarmee ze talloze werken in première bracht.
Naast gitariste is Franssen ook zeer actief als arrangeur. Zo bewerkte ze die schöne Müllerin van Franz Schubert voor gitaar en kwintbasgitaar, en creëerde volgens dagblad het Parool een werkelijk prachtige bewerking die wat betreft transparantie, warmte en kleurenrijkdom vele versies voor piano overtreft.

Meer informatie op: http://www.amsterdamguitartrio.com 

(Januari 2008)