Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

The Fancy Fiddlers

Het strijkersensemble de Fancy Fiddlers bestaat uit ca. 25 viool- en cellotalenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar onder supervisie van de Hilversumse vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. De jonge violisten komen uit het hele land wekelijks naar Hilversum voor hun individuele lessen. Daarnaast wordt iedere zaterdag samen met celloleerlingen van Monique Bartels in het Conservatorium van Amsterdam intensief kamermuziek gestudeerd in verschillende bezettingen onder de gemeenschappelijke noemer “Fancy Fiddlers”.

Het ensemble ontstond in 1984 toen er een uitwisseling is georganiseerd met Hongarije. Sindsdien treden de Fancy Fiddlers veelvuldig op bij zeer diverse gelegenheden en op zeer diverse Nederlandse concertpodia, waaronder het Amsterdamse Concertgebouw, maar ook op podia door heel Europa tot zelfs in China. In hun concerten spelen de Fancy Fiddlers van solistisch werk tot strijkorkest. De concerten zijn met name bedoeld om de jonge muziektalenten zoveel mogelijk podiumervaring op te laten doen.

Uit de Fancy Fiddlers zijn al vele solisten en ensembles voortgekomen die hun weg naar de internationale podia hebben gevonden.

Uit de concertopbrengsten, uit bijdragen van de Fancy Fiddlers-Vrienden en uit giften van fondsen en sponsoren worden extra studiekosten betaald voor cursussen en masterclasses in binnen- en buitenland, die nodig zijn om deze jonge mensen een kans te geven hun grote talent te ontplooien te midden van een groot, internationaal aanbod.


Coosje Wijzenbeek
studeerde viool bij Davina van Wely aan het Consevatorium van Amsterdam. Al op jonge leeftijd had de pedagogie van het vioolspel haar speciale interesse. Na een aantal jaren in de praktijk werkzaam te zijn geweest (zij speelde in diverse ensembles en in het Radio Philharmonisch Orkest), heeft Coosje Wijzenbeek zich geheel op het lesgeven gericht.

Zij doceerde vele jaren vioolmethodiek aan het Conservatorium van Amsterdam en was verbonden aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Op dit moment doceert Coosje Wijzenbeek aan de Sweelicnk Academie voor Jong Talent aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij geeft cursussen en masterclasses o.a. in de Verenigde Staten (universiteit van Boominton, Indiana), in Zwitserland, o.a. haar zomercursus in Ftan, en in Kloster Schöntal en Goch in Duitsland. Verder doceert Coosje Wijzenbeek sinds 2011 aan de Internationale Musikakademie in Liechtenstein.

Naast haar omvangrijke lespraktijk voor jonge viooltalenten is Coosje Wijzenbeek de inspirator en drijvende kracht achter de “Fancy Fiddlers”, het unieke strijkersensemble waarmee haar leerlingen met leerlingen van cellodocente Monique Bartels de nodige podiumervaring opdoen en waar het publiek altijd zeer van onder de indruk is door de sublieme kwaliteit van het musiceren, door de afwisseling van solo’s tot strijkorkest en door het programma en de presentatie van het concert als geheel.

In 2007 werd aan Coosje de Kersjes van de Groenekanprijs uitgereikt. Deze speciale prijs kreeg zij voor haar bijzondere verdiensten in het opleiden van jong talent.

Zie ook www.fancyfiddlers.nl

(Maart 2013)