Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Gauguin Ensemble


Foto: Foppe SchutAnders dan gebruikelijk eindigden klarinettist Yfynke Hoogeveen en pianist Loes van Ras in de naamkeus voor hun ensemble niet bij een bekend componist, maar bij hun favoriete schilder Paul Gauguin – flamboyant en intrigerend vanwege zijn aangrijpende kleurpalet en inpliciete mystiek. Wat hen betreft gaat het maken van muziek over het creŽren van contrasten, diepte en spanning. Over passie en temperament. Over het vertellen van een verhaal en het niet weer loslaten van de luisteraar.

Meteen nadat ze elkaar leerden kennen op het Groninger conservatorium voelden Loes en Yfynke dat hun samenwerking zou kunnen leiden tot meeslepende muzikale belevenissen.

 Als duo vormen zij nu meer dan 20 jaar de basis voor concerten en projecten waarin ze samenspeelden met collega musici – zoals de violist Philippe Graffin – die de kracht en vanzelfsprekendheid van hun samenspel herkenden en die daaraan hun eigen kleur en spanning toevoegden.

Momenteel werken zij samen met sopraan Irene Maessen, de violisten Jacobien Rozemond en Sonja van Beek en cellisten Kaori Yamagami, Mayke Rademakers en Sietse-Jan Weijenberg. Naast optredens in binnen- en buitenland waren ze te horen op radio en tv. Zij figureerden in het televisieprogramma Pavlov.

Moderne componisten schreven stukken voor het Gauguin Ensemble zoals Wim Dirriwachter en recentelijk Sylvia Maessen. Ter ere van hun 20 jaar jubileum schreef zij Correspondances  (2016). Dat in premiere ging op 15 maart tijdens hun jubileumconcert.

Van 2007 tot 2010 waren Loes en Yfynke ambassadrices voor de klassieke muziek in het Noorden.

Net als in hun naamkeus droegen zij bij aan de opkomende culturele ontschotting door projecten te ontwikkelen met kunstenaars uit andere disciplines, zoals een danser, een beeldhouwer, een schrijver, een dj. Hiermee benaderden en bereikten zij minder voor de hand liggend publiek.

(Januari 2019)