Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Gijs Leenaars

Gijs Leenaars (*1978) werd geboren in Nijmegen, waar hij op zesjarige leeftijd zijn eerste pianolessen kreeg van Frieda Schils. Tijdens zijn middelbare-schoolperiode zette hij zijn pianostudie voort bij Hans Oosthout. Onder diens leiding behaalde Gijs Leenaars in 1997 het Staatsexamen B.

Gedurende twee jaar volgde hij vervolgens lessen orkestdirectie bij Joop van Zon, voormalig hoofdvakdocent van het Conservatorium van Amsterdam. Aan dit conservatorium studeerde hij daarna koordirectie onder leiding van Jos Vermunt. In februari 2004 sloot hij de Bachelor-opleiding af met een uitvoering van de Musikalische Exequien van Schütz en de Psalmensymfonie van Strawinsky. Naar aanleiding daarvan werd hij door het conservatorium uitgenodigd voor de Master-opleiding in directie, die hij volgt naast zijn zangstudie bij Paula de Wit.

Gijs was tot voor kort dirigent van het Nijmeegs Studentenkoor en het semi-professionele 'Cluster Voices'. Hij leidde dit koor onder andere in de premières van Psalm 60 van Boudewijn Tarenskeen en Rachab van Wim de Ruiter, op het festival Musica Sacra in Maastricht.

Gijs was in het seizoen ‘04-‘05 assistent-dirigent van het Groot Omroepkoor. Hij verzorgde sindsdien instuderingen voor onder meer Mariss Jansons en Valeri Gergiev. In seizoen ‘06-'07 zal hij als gastdirigent de leiding hebben over drie producties van het Groot Omroepkoor, waaronder de première van de opera Legende van Peter Jan Wagemans.

Incidenteel verzorgde hij ook instuderingen voor Cappella Amsterdam, het Nederlands Studenten Kamerkoor en de Vlaamse Kooracademie van Philippe Herreweghe. Met het Europees Medisch Studentenkoor voerde hij het Requiem van Verdi uit in concertgebouw ‘De Vereeniging' in Nijmegen. Met het projector van het Drentse Mozartfestival en het Northern Consort voerde Gijs dit voorjaar de Grosse Messe van Mozart uit en zal hier in november terugkeren voor onder meer Mozarts Requiem. In november 2004 was Gijs gastdirigent bij orkest van de Turijnse opera, waarmee hij werken van Mozart en Rota uitvoerde. Komend najaar zal hij wederom als gastdirigent in Italië werkzaam zijn; ditmaal bij de Filarmonica di Torino.

Gijs is momenteel als vaste dirigent verbonden aan het Leiderdorps Kamerkoor, Kamerkoor Venus in Utrecht, het Philips' Philharmonisch Koor en Viable Opera's in Amsterdam.

(Januari 2007)