Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Henry Kelder

Henry Kelder is werkzaam als pianist, componist, dirigent, kamermusicus, improvisator, repetitor, cultureel ondernemer en docent. In 2013 zijn drie grote werken van zijn hand in wereldpremičre gegaan: Concerto voor altsaxofoon en orkest, A Song for Saint Cecilia´s Day voor koor en orkest en muziektheater VALS. Eén van zijn leermeesters was Tristan Keuris.

Als vaste repetitor en dirigent is Henry Kelder sinds 2006 verbonden aan VocaalLAB Nederland. Hij werkte zodoende voor o.a. De Nederlandse Opera, Ruhrtriennale, Transparant, LOD, Kameroperahuis, Muziekgebouw aan ´t IJ, November Music, in samenwerking met componisten als Steve Reich, Pascal Dusapin, Martijn Padding, regisseurs als Pierre Audi, Josse De Pauw, dirigenten als Reinbert de Leeuw, Etienne Siebens, Lucas Vis, Ed Spanjaard, en droeg zo bij aan talloze wereldpremičres.

Naast zijn werkzaamheden als hoofdvakdocent piano aan het Utrechts Conservatorium en coach pianist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag is Henry Kelder actief binnen vele samenstellingen. Met Andre Heuvelman toert hij door Nederland en met saxofonist Johan van der Linden vormt hij Duo Lind´n Kelder. Dit duo richt zich op het spelen van hedendaagse muziek met een duidelijke toegankelijkheid en cross-over. Vele componisten hebben voor dit duo geschreven.

Daarnaast is Henry Kelder een veelgevraagd begeleider en kamermusicus. Hij wordt ook gevraagd om zijn improvisaties, arrangementen in diverse stijlen als klassiek, jazz en pop. Sinds eind 2011 is hij oprichter en artistiek directeur van MatchingArts, een innovatief bedrijf ter exploitatie van podiumkunsten in de breedste zin van het woord. Zo is hij initiatiefnemer en artistiek leider van het Keuris Ensemble, International Alkema Composition Contest, Edition MatchingArts, Keuris Composers Contest en Festival het Havikconcert in Amersfoort.

(Juni 2016)