Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Jaap Kroonenburg

Jaap Kroonenburg (1948, Alkmaar) kreeg op achtjarige leeftijd zijn eerste pianolessen van Simon Zeegers (Sint Pancras). Daarna volgden orgellessen van Bram Bruin en Kees Bornewasser (Alkmaar). Na het behalen van zijn HBS-B diploma zette hij zijn studie voort aan de Technische Hogeschool in Delft, waar hij in 1973 als natuurkundig ingenieur is afgestudeerd. In deze periode waren Piet van Amstel en Jan J.van den Berg zijn orgeldocenten. Bovendien ontving hij al vanaf 1968 interpretatielessen van Feike Asma. Deze adviseerde Jaap Kroonenburg een orgeldiploma te behalen.

Met als docenten Kees Bornewasser, Koos Bons en Toon Spijker slaagde hij voor het theoretisch gedeelte van het Orgeldiploma B met bijvak Piano (Staatsexamen). In 1981 behaalde hij aan het Rotterdams Conservatorium onder leiding van André Verwoerd het Solistendiploma orgel.

Als organist is Jaap Kroonenburg werkzaam geweest in Sint-Pancras en Heiloo; vanaf 1972 is hij verbonden als organist van de Grote Kerk van Maassluis, eerst als tweede organist naast Feike Asma, na diens overlijden in 1984 als vaste bespeler van het beroemde Garrels-orgel.

Jaap Kroonenburg is diverse keren op radio en tv te beluisteren geweest. Hij maakte verscheidene plaatopnamen en cd's. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur is Jaap Kroonenburg door de Société Académique d'Education "Arts, Sciences et Lettres" te Parijs in 1991 onderscheiden met de Zilveren Medaille.

(Juli 2001)