Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Jacques van Oortmerssen

(Foto: Marco Borggreve)

In de wereld van orgels en muziek neemt de organist Jacques van Oortmerssen (*1950) al sinds vele jaren een vooraanstaande plaats in. Zijn veelzijdigheid en zijn Bachvertolkingen brachten hem internationaal grote roem

Na zijn studie in Rotterdam, waar hij zijn solistendiploma behaalde voor zowel orgel (André Verwoerd) als piano (Elly Salomé), studeert hij in Parijs bij de wereldberoemde organiste (Marie-Claire Alain). In 1976 wordt hem de Prix d’Excellence toegekend.

Op uitzonderlijk jonge leeftijd wordt hij benoemd tot hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam (1979). In 1982 volgt hij Gustav Leonhardt op als ‘Organiste-Titulaire’ van de Waalse Kerk te Amsterdam.

Zowel als solist als pedagoog bouwt hij in korte tijd een internationale reputatie op en als gastdocent bezoekt hij universiteiten en conservatoria over de gehele wereld. Vele jaren was hij als vaste gastdocent verbonden aan de universiteiten van Göteborg en Helsinki en het conservatorium van Lyon. In het academische jaar 1993/94 bezet hij de leerstoel voor orgelstudies (Betts Fellow) aan de Universiteit van Oxford.
Als solist bezoekt hij vele landen in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Afrika, Japan en Zuid-Korea. Hij is een graag geziene en gehoorde gast op belangrijke internationale festivals, zoals de BBC Proms, het City of London Festival en het Praagse Spring Festival.

Jacques van Oortmerssen maakte vele opnamen voor radio, televisie en toonaangevende internationale CD labels. Hij staat momenteel onder contract bij Challenge Classics en zijn discografie omvat meer dan 50 titels. Zijn CD project met het integrale orgelwerk van Bach geniet internationaal grote belangstelling en erkenning.

Voor meer informatie zie www.oortmerssen.com

© Profile Tjako Fennema

(Juli 2008)