Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Jelle Draijer


Tijdens zijn studie Engels en geschiedenis aan de lerarenopleiding V.L-V.U. in Amsterdam, nam Jelle Draijer zanglessen bij zijn tante, Heleen Draijer. Al spoedig verruilde hij de lerarenopleiding voor het Amsterdams Conservatorium.

In 1977 werd hij lid van het Nederlands Kamerkoor en zette hij tevens zijn studie bij mevr. Draijer voort. Vanaf die tijd namen zijn activiteiten als solist, in binnen- en buitenland, sterk toe en werkte hij met veel verschillende dirigenten, waaronder: Gustav Leonhardt, Sigiswald Kuyken, Reinbert de Leeuw, Jos van Immerseel, Jos van Veldhoven, Ton Koopman, Uwe Gronostay, René Jacobs en tevens met verschillende orkesten en instrumentale en vocale ensembles zoals de Amsterdamse Bachsolisten, Fiori Musicali Bremen van Thomas Albert, Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry v.d. Kamp, Il Fondamento van Paul Dombrecht, Tragicomedia o.l.v. Stephen Stubbs en Het Orkest van de Achttiende Eeuw van Frans Brüggen, waarbij hij meewerkte aan een opname van Mozart's Krönungsmesse en de Vesperae Solenne de Confessore alsmede aan die van Bach's Johannes Passion.

Andere opnamen waar Jelle Draijer aan meegewerkt heeft zijn: Vespri di S. Giovanni Battista en de Vesperae Beatae Mariae Virginis van Monteverdi respectievelijk onder leiding van Gustav Leonhardt en René Jacobs, de Petite Messe Solennelle van Rossini met Jos van Immerseel, Jetzt immer Schnee van Sofia Gubaidulina en Liszt's Via Crucis, beide onder leiding van Reinbert de Leeuw en twee CD’s met werken van Mazzocchi en de solistisch bezette Maria Vespers van Monteverdi met Tragicomedia onder leiding van Stephen Stubbs.

(December 2009)