Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Klaas Jan Mulder

Klaas Jan Mulder (1930, Hardinxveld ZH - 2008) bespeelde reeds op zeer jeugdige leeftijd het orgel tijdens de kerkdiensten, waarin zijn vader voorging als predikant. Hij volgde orgel- en pianolessen aan de Zwolse Muziekschool en speelde op 17-jarige leeftijd o.a. het Pianoconcert van Grieg. Hij studeerde onder leiding van Jacob Bijster en Jan Odé aan het Amsterdams Conser-vatorium met als hoofdvakken piano en orgel en slaagde na drie jaar "cum laude" met een onderscheiding voor virtuositeit.

Na een moeilijk vergelijkend examen van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen ontving hij één van de toen weinig beschikbare beurzen om gedurende een jaar bij een artiest van wereldnaam in het buitenland te gaan studeren, in dit geval bij Eduardo del Pueyo.

Klaas Jan Mulder trad vele malen in het buitenland op, o.a. in Portugal, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Zuid-Korea, Canada en de Verenigde Staten. Hij bezit naast twee gouden platen een platina LP (goed voor meer dan 100.000 verkochte LP 's); dit is uniek in de wereld van de klassieke en/of religieuze muziek.

Op 31 mei 1990 ontving Klaas Jan Mulder de zilveren onderscheiding van de "Société Academique d'Éducation et d'Encouragement Couronnée par l'Academie Francaise Arts, Sciences et Lettres" vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Op 26 april 1991 werd hij door H.M.Koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij gaf met zijn koren in 1993 en in 2001 Galaconcerten in het Concertgebouw te Amsterdam.

Wie meer over Klaas Jan Mulder wil weten, leze het boek Wat harmonie vermag, samengesteld door Jan Smit en uitgegeven bij De Banier te Utrecht. Het verscheen ter gelegenheid van Mulders zeventigste verjaardag en bevat vele herinneringen uit zijn carrière en een groot aantal foto's.

Klaas Jan Mulder overleed op 1 november 2008.

(November 2008)