Knipscheer-orgel, Oude Jeroenskerk, Noordwijk-Binnen (Zuid-Holland)


Klik hier om te zien welke concerten u kunt bijwonen in de Grote of Sint Jeroenskerk in Noordwijk (Zuid-Holland)

Klik hier voor informatie over het Knipscheer Orgel in de Grote of Sint Jeroenskerk in Noordwijk
Klik hier voor informatie over de orgelbouwers Knipscheer
Klik hier voor informatie over de Grote of Sint Jeroenskerk in Noordwijk (Zuid-Holland)

Klik hier voor een overzicht van de sponsors van de Stichting Restaruatiefonds Knipscheerorgel Grote of Sint Jeroenskerk Noordwijk
Klik hier voor informatie over de Stichting Restauratiefonds Knipscheerorgel Grote of Sint Jeroenskerk Noordwijk
Klik hier om naar de downloadpagina te gaan
Klik hier om naar de pagina te gaan met links naar sites over orgelbouw, orgelconcerten, orgelcomposities en meer...
Klik hier voor een verantwoording van deze site
Klik hier om naar de startpagina van deze site te gaan

 Lars Wouters van den Oudenweijer 

Foto: Marco Borggreve

 Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) studeerde “met onderscheiding” af bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Charles Neidich aan The Juilliard School for Music te New York, mede dankzij the Fullbright Scholarship, Stg. Fonds voor de Podiumkunsten, Nuffic Beurs, Bernsteinbeurs en de VSB Beurs. Lars behaalde eerste prijzen bij diverse concoursen, zoals het Nationale Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (1991), het internationale TV-concours "Jeunes Solistes" van de RTBF in Brussel (1993) en het Prinses Christina Concours (1992 & 1993), waar hij ook de Gaudeamus en Residentieorkestprijs ontving. In 1994 was hij tweede prijswinnaar tijdens The European Music Competition For Youth te Lissabon.

Lars verzorgde reeds vele recitals en was diverse malen te zien en beluisteren op radio en TV. In 1999 debuteerde Lars met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam. Sindsdien wordt hij daar regelmatig uitgenodigd. In 2001-2002 verzorgde hij in de Rising Stars Concertserie met zeer veel succes recitals in New York (Carnegie Hall) en op de grote Europese concertpodia (Brussel, Wenen, Amsterdam, Athene, Keulen, Birmingham, Londen, Parijs en Stockholm). Bovendien treedt hij elk seizoen regelmatig op tijdens de Spectrum Concerts Berlin, waarvan hij vast lid is, met o.a. violiste Janine Jansen, de Zwitserse cellist Christian Poltéra en de Amerikaanse pianist Daniël Blumenthal.  Hij trad op met o.a. Maurice Bourgue, Charles Neidich, Eduard Brunner, Miranda van Kralingen en het Cleveland Quartet. Hij is momenteel zeer actief in de kamermuziek. Vaste ensembles zijn het Delos Ensemble (waarmee hij in maart 2000 de Vriendenkrans van het Concertgebouw, de publieks-, de Concertgebouw- èn de AVRO-prijs behaalde) en het Euterpe Blaaskwintet waarmee de primeur opname werd gemaakt van Willem Jeth’s compositie “Onde”. Naar aanleiding hiervan besloot Willem Jeths een klarinetconcert voor hem te schrijven. Met het Delos Ensemble maakte hij verschillende bijzondere tournees door o.a. Bosnië-Herzegovina en het Midden-Oosten. Tevens is hij mede initiatiefnemer en lid van het NOG Ensemble en het Muziekcollectief waarmee hij op alle belangrijke muziekpodia van Nederland te beluisteren was. Volgens de pers en talrijke andere deskundigen zijn het alle ensembles die zich onderscheiden door een ‘avontuurlijke’ programmering, uitstekende homogene ensembleklank, indrukwekkende expressie en een inspirerende musiceervreugde. Tevens verzorgde hij afgelopen seizoenen diverse kamermuziekprojecten samen met Janine Jansen, Christian Poltera en David Kuyken.

Als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest (Concertgebouw A’dam), het Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest en Het Nieuw Belgisch Kamerorkest (thans Beethoven Academie). Speciaal voor hem schreef de Griekse componist Theodoris Abaziz het werk EURO (wereldpremière in de  Carnegie Hall en de Nederlandse première in het Concertgebouw Amsterdam). In 2001 en 2002 maakte Lars in Berlijn 2 cd’s met werken van Harbison en Dohnanyi op het label Naxos, samen met violiste Janine Jansen en pianist Daniel Blumenthal. Deze cd’s ontvingen lovende recensies in o.a. in the Strad, the Guardian, the Boston Globe, the Sunday Times en the Penguin Guide. Recentelijk heeft hij  een cd uitgebracht bij Emergo Classics met werken van o.a. Reger, Berg en Keuris. Met deze cd  won hij de Edison 2003 in de categorie “young Masters”. Hij is een veelgevraagd musicus bij diverse festivals zoals Festival International de Musique de Besançon, Dijon, Orlando Festival en Tannery Pond (N.Y.)

Lars is als hoofdvakdocent klarinet verbonden aan het Brabants Conservatorium te Tilburg.

(Oktober 2005)