Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Lavinia Meijer


Foto: Photo Corbijn

Lavinia Meijer heeft een nieuwe dimensie gegeven aan het begrip ‘harprecital’. In 2006 werd zij gezien als de ‘rising star’ van haar generatie klassieke musici en uitgenodigd om in beroemde zalen als Carnegie Hall New York, Palais des Beaux-Arts Brussel en Musikverein Wenen op te treden. Sindsdien heeft de harpiste gestaag gewerkt aan een verbreding van haar repertoire, waarbij zij het experiment niet schuwt. Lavinia heeft zich steeds meer vanuit een klassieke achtergrond naar de voorhoede van de hedendaagse serieuze muziek gespeeld. Met haar baanbrekende interpretaties van het werk van Philip Glass, Ólafur Arnalds, Érik Satie, Radiohead, Ludovico Einaudi, Benjamin Britten, Jacob ter Veldhuis, Bryce Dessner (the National), Nico Muhly, Ludwig Ellis-Leone, Yann Tiersen en anderen, heeft zij inmiddels ook een internationaal publiek weten te bereiken. Lavinia vliegt de hele wereld over. Lavinia speelde en speelt met veel succes op evenementen als Festival Classique, maar ook op Cross-Linx en Oerol. Daarnaast switcht zij moeiteloos van Koninklijk Theater Carré naar Paradiso naar Koninklijk Concertgebouw naar de Melkweg. Naast haar soloconcerten, verzorgde/verzorgt zij concerten  met o.a. Kronos Quartet, Philip Glass, Michiel Borstlap, Concertgebouw Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta, Gare du Nord, Sacconi String Quartet, Residentie Orkest (waarmee zij al op haar 14de regelmatig optrad!), Carel Kraayenhof, Janine Jansen, het in minimal music gespecialiseerde koor Attacca Ensemble en symfonie orkesten over de gehele wereld. In december 2014 speelde zij bijvoorbeeld met Bayerisches Kammerorchester in de Philharmonie van Berlijn en zomer 2015 is Lavinia solist in een bijzonder “casual classics XL” programma van Philharmonie Zuidnederland. 

Lavinia volgt altijd haar eigen pad en brengt alleen wat zij zelf artistiek interessant vindt. De al van jongsafaan met vele laureaten bekroonde Lavinia (o.a. Prinses Christina Concours 1997, Borletti-Buitoni Trust 2006, Nederlandse Muziekprijs 2009, Edison Klassiek 2012), brengt intense concerten, waarbij zij het publiek op een warme, innemende wijze betrekt. Zij slaagt er als geen ander in het barokke werk van o.a. de Engelse componist William Croft te combineren met modern werk van de Amerikaanse componist Nico Muhly, met speciaal voor haar geschreven werk van de Japanse componist H. Rose en met heftig werk van de Nederlandse componist Jacob TV. 
 

Lavinia is een ‘best selling artist’. Van haar CD Metamorphosis / The Hours met werken van Philip Glass werden in Nederland sinds oktober 2012 ruim 25.000 cd’s verkocht en is daarmee Certified Platinum. Dankzij het succes van dit album, werd Lavinia in 2013 door Sony Classical International uitgenodigd om een nieuw album met repertoire van Ludovico Einaudi voor wereldwijde release op te nemen. Het album Passaggio, met diepe, donkere, bezielde interpretaties van Einaudi’s muziek, stormde in Nederland de algemene albumlijst op no. 6 binnen en in de iTunes download top 10, prijkte het zelfs op een eerste plaats. Metamorphosis en Passaggio stonden bij elkaar zo’n 80 weken in de Nederlandse album top 100!
In het Verenigd Koninkrijk kwam Passaggio op no. 5 in de klassieke albumlijst binnen, nadat Classic FM het tot album van de week had uitgeroepen en ook BBC3 Radio het album warm onthaalde en the Independent en Mail on Sunday er positieve recensie aan wijdden. In maart 2015 verscheen haar nieuwe album Voyage, waarop zij werk van Debussy, Ravel, Satie en Tiersen speelt. Ook de vormgeving van dit album onderstreept Lavinia’s eigenzinnigheid. Stephan Vanfleteren maakte de foto’s, Jeroen Krabbé maakte de schilderijen in het cd-boekje en hij schreef ook de begeleidende teksten en selecteerde gedichten van Lodeizen, van Geemert, Achterberg en Marsman. In Noordwijk zal zij o.a. een selectie uit de stukken van Voyage spelen.

(Oktober 2015)