Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Leo van Doeselaar

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Hij bespeelt daarbij zowel authentieke als moderne instrumenten, omdat hij in zijn interpretaties uitgaat van een zo groot mogelijke stijlzuiverheid.

Naast zijn “Professur” aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland. Ook is Leo van Doeselaar een veelgevraagd pianist. Hij vormt al meer dan vijfentwintig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt veelvuldig op als liedbegeleider.

Leo van Doeselaar begon zijn orgel- en pianostudie bij Gerard Akkerhuis in Den Haag en studeerde vervolgens aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij in 1979 de Prix d'Excellence voor orgel. Een jaar later werd hem de Toonkunst Jubileum Prijs toegekend en in 1981 was hij winnaar van de "Zilveren Vriendenkrans" van het Concertgebouw in Amsterdam. Na zijn studie verdiepte hij zich middels meestercursussen in het buitenland verder in historische uitvoeringspraktijk en bij André Isoir in Parijs in het Franse orgelrepertoire. Ook nam hij fortepiano-lessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

Leo van Doeselaar wordt als solist en docent in geheel Europa en de Verenigde Staten uitgenodigd, waaronder door Oude Muziek-Festivals van naam als o.a. de Festivals van Vlaanderen, Brugge, Utrecht, Berlijn, en Moskou. Als solist trad hij op met dirigenten als Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Hartmut Haenchen, Jean Fournet, Frans Brüggen en David Zinman en als continuospeler werkte hij samen met o.a. Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Jos van Immerseel, Gustav Leonhardt, Paul McCreesh en Andrew Parrott.

Op CD is Leo van Doeselaar met Wyneke Jordans op uiteenlopende labels vertegenwoordigd. Bovendien heeft het duo in binnen- en buitenland radio- en televisie-opnamen gemaakt.

Ook als organist, continuospeler en pianist nam Van Doeselaar voor diverse platenmaatschappijen op. Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam werkte hij veelvuldig samen met diverse orkesten, ensembles en solisten in zeer uiteenlopend repertoire, dat zich uitstrekte van Haydn tot Donatoni.

Daarnaast is hij organist van het Van Hagerbeer-orgel (1643) in de Grote- of St. Pieterskerk te Leiden.

In 2007 werd hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

(Juli 2010)