Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Marijke Schaap


                                                       Foto: Hans Mol

De Nederlandse violiste/altvioliste Marijke Schaap (*1989) is een enthousiast en veelzijdig musicus: haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern.

Marijke speelt met o.m. Jelger Blanken, Maarten van Veen, Lars Wouters van den Oudenweijer, Maria-Paula Majoor en Pauline Oostenrijk, en geeft regelmatig kamermuziek- en soloconcerten (de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Philipszaal Den Haag), waarbij ze beide instrumenten combineert. Met Bas de Vroome, met wie ze veel concerten geeft, werkte ze in 2019 mee aan een CD, ter gelegenheid van de restauratie van het orgel in de Nieuwe Kerk Delft. Ze soleerde verschillende keren met het koperkwintet van het Residentie Orkest en speelde mee met De Vrienden van Amstel LIVE! 2015.


Marijke heeft een grote liefde voor modern, al dan niet onbekend repertoire en werkt samen met Donemus-componisten aan het uitgeven en uitvoeren van hun stukken, in programma’s waarin ze haar vakgebieden bij elkaar brengt.
Onlangs gaf ze de wereldpremière van het aan haar opgedragen Labyrinth voor soloaltviool van Reza Nakisa, en samen met Jelger Blanken speelde ze de Nederlandse première van Il Re è Morto, het vioolconcert van Luca Stradivari.


Marijke speelt in orkesten als het 
European Union Chamber Orchestra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij Rotterdam, en is een veelgevraagd concertmeester en aanvoerder altviool bij diverse semiprofessionele gezelschappen. Ze viel in bij Insomnio, werkte met onder meer Yannick Nézet-Séguin, Gordan Nikolić, Arie van Beek en Etienne Siebens (Nationaal JeugdOrkest), maakt CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde door Europa en China. Sinds 2014 heeft ze een groot aantal viool- en altleerlingen aan de Nieuwe Muziekschool Alphen.

Marijke studeerde bij Ellen Sielcken en Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool) en Gijs Kramers (altviool), en behaalde in januari 2017 haar master viool en altviool aan Codarts Rotterdam bij Benzion Shamir en Gijs Kramers. Ze nam deel aan concoursen en volgde lessen/masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Louis Andriessen, Daan Manneke, Ilya Grubert, Cécile Huijnen, het Ruysdael Kwartet en Walter Reiter (barok). In 2012 behaalde ze haar bachelor Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden.

Marijke bespeelt een Italiaanse viool (1638) en een Zweedse altviool (Robert Paulus, 1895).

www.marijkeschaap.nl

(April 2022)