Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Niti Ranjan Biswas

 

 

Geboren in Bangladesh, begon Niti Ranjan Biswas zijn muzikale reis reeds op vijfjarige leeftijd. Tijdens zijn vroege tienerjaren was hij een favoriete begeleider van de eerste musici van Dhaka. In 1993 ontving hij een beurs van de Regering van India om een studie te volgen bij één van de grote exponenten van Ajrara tabla gharana, professor Sudhir Kumar Saxena in Baroda, Gujarat. Tijdens zijn studie daar, was hij één van de gelukkigen om bij de eminente tablaleraar Shri P.K. Shridhar zijn studie te volgen.

Niti Ranjan Biswas voltooide met succes zijn Bachelor of Performing Arts (tabla) in 1996 en Masters of Performing Arts in 1998 met een Masters Degree in Jazz Percussion van het Conservatorium van Amsterdam. Hij geeft nog regelmatig les bij het Conservatorium van Amsterdam en het Conservatorium van Rotterdam. Hij is één van de weinige tablakunstenaars, die gekwalificeerde jazzinvloeden in zijn tablaspel op een zinvolle en innovatieve manier kan inbrengen.

Wonende in Amsterdam is hij momenteel één van de meest gezochte tablaspelers in Europa en speelde hij met enkele grote namen uit de Indiase klassieke muziek. Niti Ranjan Biswas is een prominent lid van een van de meest innovatieve muziekprojecten van Europa. Drums United, gevestigd in Nederland, is een unieke percussiegroep die percussionisten uit vier continenten samenbrengt. Later dit jaar zal Niti zich bij hen vervoegen voor zijn tweede grote Europese tour met dit project.

De laatste tijd heeft Niti ook veel van de beroemde tablaspeler en leraar Yogesh Samsi van Pune geleerd en is hij één van de gelukkigen om de gevierde kunstenaars Anindo Chatterjee en Dhruba Ghosh te begeleiden. Al deze musici hebben een diepgaande invloed op zijn muzikale ontwikkeling gehad.

(Maart 2011)