Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Noota Saxophone Duo

Noota Saxofoon Duo is een jong en internationaal duo bestaande uit Marijke SchrŲer (Nederlandse) en David Cristůbal Litago (Spanjaard). Beide saxofonisten begonnen in 2009 hun studie ‘Master of Music’ aan het prestigieuze ‘Conservatorium van Amsterdam’ met Arno Bornkamp als hoofdvakdocent. In 2011 behaalden zij daar met succes hun diploma's.

Het Noota Saxofoon Duo onderscheidt zich door zijn enorme virtuositeit en vertolkende kwaliteiten, gebaseerd op veel ervaring in kamermuziek. Een voorbeeld hiervan is het ‘Melisma Saxofoon Kwartet’, waarin Marijke alt en David sopraansaxofoon speelt. Met dit kwartet gaven zij concerten in de belangrijkste concertzalen van Nederland (Concertgebouw, Orgelpark), Spanje (Manuel de Falla Hal), Engeland (Wereld Saxofoon Congres), Zwitserland (Davos Festival), Noorwegen (Grieg Festival) en Japan (Izumi Hall).

           

Noota gaf o.a. concerten in 'Casa de Cultura' (Villalgordo del Jucar, Spanje), 'BethaniŽnklooster' (Amsterdam), de Oosterpoort (Groningen), Sonsbeekfestival (Arnhem) en live voor Radio 4 vanuit het Festival Classique (Den Haag).  

 

Op dit moment spelen zij het programma 'Virtuozisax' welke niet alleen grote virtuositeit laat zien, maar ook zeer afwisselend, uitdagend en gepassioneerd is.

 

Marijke SchrŲer (1987) beŽindigde haar Bachelor studie aan het ‘Prins Claus Conservatorium’ te Groningen summa ‘cum laude’. Waarna zij haar ‘Master of Music’ behaalde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. Zij volgde lessen bij o.a. J.M. Londeix, C. Delangle, L. Mleklush en vele andere saxofonisten, maar ook bij grootheden als W. Van Hauwe, S. Metz of componist Christian Lauba. Van deze laatste speelde zij zelfs de Nederlandse premiŤre van zijn compositie ‘Worksong’ in het bijzijn van de componist zelf. Andere premiŤres (wereld- in dit geval) waren ‘Waarom wij zingen’ en ‘monoloog over Holland’ van Bernard van Beurden en Frank Deiman. Daarnaast speelde Marijke een prominente rol in het ‘Philipp Glass’ festival te Groningen en maakte zij cd-opnames met de KMKJWF. Marijke behaalde als soliste de finale van de ‘TIM’ (Torneo Internazionale di Musica) in Verona evenals met haar ‘Melisma Saxofoon Kwartet’ in de prestigieuze ‘Osaka Chamber Music Competition 2011’ (Japan), waar zij ook nog eens een eervolle vermelding kregen.

 

David Cristůbal Litago (1984) beŽindigde zijn ‘Grado Medio’ (vooropleiding Conservatorium) saxofoon aan het Conservatorium van Pamplona met onderscheiding. Daarna vervolgde hij zijn studie aan ‘Musikene’ (Conservatorium te San Sebastian) bij Eric Devallon en behaalde zijn Bachelor met het hoogst mogelijke cijfer: een 10 met onderscheiding. In 2009 ontving hij de titel ‘Experto Universitario en Interpretaciůn Musical’ aan de internationale universiteit van AndalusiŽ. Datzelfde jaar begon hij zijn ‘Master of Music’ aan het prestigieuze Conservatorium van Amsterdam, om te studeren bij Arno Bornkamp en later tijdens zijn Erasmus bij Claude Delangle aan het ‘Conservatoire National de Musique et Dance’ te Parijs. David speelde gedurende drie jaar bij ‘La Pamplonesa’, won een derde en tweede prijs in het ‘Consurso Internacional’ te Benidorm en kreeg een eervolle vermelding met het ‘Melisma Saxofoon Kwartet’ tijdens de wereldberoemde ‘Osaka Chamber Music Competition 2011’ te Japan.

(April 2014)