Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Peter Dijkstra


Foto: Astrid Ackermann

Peter Dijkstra, geboren in Roden in 1978, studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde voor deze studies het diploma summa cum laude met onderscheiding. Verder volgde hij masterclasses bij vooraanstaande koordirigenten zoals Tonu Kaljuste en Eric Ericson. In 2002 werd hem de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten toegekend en met het winnen van de eerste prijs op de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet. 

Sinds 2005 is Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. Sindsdien heeft het koor zich enorm ontwikkelt en is inmiddels een graag geziene gast bij de beste orkesten ter wereld.  Snel daarna, in September 2007, werd Dijkstra aangesteld als chefdirigent van het Zweeds Radiokoor.

Inmiddels is hij een gewaardeerd gast bij o.a. het Nederlands Kamerkoor, de BBC Singers, het Estonian Philharmonic Chamber Choir, Deens Radiokoor, het RIAS Kammerchor Berlijn en Collegium Vocale Gent. Zijn concertprogramma’s kenmerken zich door een breed spectrum aan muziekstijlen. Ook bij gerenommeerde orkesten is hij een graag geziene gast. Hij werd als gastdirigent uitgenodigd bij o.a. het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Kammerorchester, DSO Berlin, het Swedish Radio Orchestra, het Japan Philharmonic Orchestra, en in Nederland bij o.a. het Gelders Orkest, de Radio Kamerfilharmonie, het Residentie Orkest en het Brabants Orkest.

Een speciaal oogmerk richt Dijkstra op het werken met barokorkesten als Concerto Köln, Akademie fur Alte Musik Berlin en Drottningholms Barokorkester.

In Nederland is hij momenteel vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor, artistiek leider van vocaal ensemble MUSA te Utrecht, en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Met dit koor won hij verschillende prijzen op international festivals en tourde hij naar o.a. Japan, Spanje, Zweden en Groot-Britannië. Bij Channel Classics zijn onder leiding van Peter Dijkstra 4 cd´s van dit ensemble verschenen: The Gentlemen of the Chapel Royal (CCS 18998), Follow that Star (CCS SA 20403), Lux aeterna (CCS SA 22405) en In Love (CCS SA 23106). Met het Nederlands Kamerkoor maakte hij een unaniem geprezene opname van de motetten van J.S. Bach bij Channel Classics (CCS 27108). In 2012 won hij een ECHO Klassik voor zijn opname van het Fauré Requiem bij Sony Classics, en 2 Diaposon d’Ors met zijn opname van koorwerken van Straus, Wagner en Mahler met het Chor des Bayerischen Rundfunks op BR Klassik en Figure Humaine, werken van Francis Poulenc op Channel Classics. Recentelijk won de CD van Schnittkes Konzert für Chor met het Chor des Bayerischen Rundfunks de ECHO Klassik 2014 als Beste Ensemble

Peter Dijkstra is erelid van de Royal Swedish Academy of Music. In 2013 werd hem het Gouden Viooltje toegekend, een prijs voor internationaal geëtableerde Nederlandse musici uit Noord-Nederland, en in 2014 won hij de Eugen Jochum prijs.

Zie ook www.peterdijkstra.nl

(November 2014)