Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Petra Veenswijk

(Foto: Klaas Schippers)

Petra Veenswijk behaalde haar diploma Docerend Musicus voor orgel in 1985 en voor klavecimbel in 1990. Het diploma Uitvoerend Musicus voor orgel behaalde zij in 1989. Zij was leerlinge van André Verwoerd, Bernard Winsemius en David Collyer aan het Rotterdams Conservatorium. In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie muziek van de twintigste eeuw. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs tijdens het Internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen.

Met een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur volgde zij gedurende een jaar interpretatiecursussen bij Daniël Roth in Parijs. Het ging daarbij vooral om de werken van César Franck. Zij vervolgde haar studie in Parijs aan het Conservatoire National de Région de Paris bij Marie-Louise Jaquet en Jean Langlais, een studie die met het behalen van de "Prix d'Excellence" werd bekroond. Petra Veenswijk behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989-1991 nam zij deel aan verscheidene interpretatiecurussen aan de Schola Cantorum, eveneens te Parijs, bij o.a. Marie-Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.

Als concertorganiste geeft Petra Veenswijk jaarlijks zowel in binnen- als buitenland een groot aantal concerten, o.a. in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en België. Zij verzorgt geregeld orgelbespelingen voor de radio. Als dirigente en organiste is zij sinds 1987 verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft, waar zij het momumentale Maarschalkerweerd-orgel (1893) bespeelt. Als klaveciniste maakte zij een aantal jaren deel uit van het bekende Icarus Ensemble, waarmee zij o.a. in Duitsland en Japan concerteerde.

In 1996 werd Petra Veenswijk onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique "Arts, Sciences et Lettres" te Parijs.

Voor meer informatie over de activiteiten van organiste Petra Veenswijk vindt u op haar website.

(Juli 2001)