Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Philip Crozier

Philip Crozier (geboren in Preston, Engeland) begon op zijn zesde jaar met pianolessen. Ook zong hij mee in de dagelijkse koordiensten van de kathedralen van respectievelijk Blackburn en Carlisle. Al vroeg kreeg hij belangstelling voor het orgel en begon op zijn zestiende met zijn orgelstudies. Als scholier nog ontving hij het ARCO-diploma en twee jaar later het LRAM-diploma voor orgelspel. In 1979 studeerde hij af aan de universiteit van Cardiff, waar hij in 1978 en 1979 de Glynne Jones prijs voor orgel won. Hij zette zijn studie voort in Parijs bij de blinde organist André Marchal, aan wie hij in 1981 een uitvoering van de complete orgelwerken van César Franck opdroeg.

Philip Crozier heeft in Europa en Noord-Amerika tal van orgelrecitals gegeven. Zo voerde hij in 1990 het gehele orgel­oeuvre van Jehan Alain uit en verzorgde hij in 1995 de Canadese première van de Hommage à Henry Purcell van Petr Eben op verzoek van Eben zelf. In 1984 verhuisde hij naar Canada, waar hij trouwde met Sylvie Poirier, schilderes en zelf ook organiste. Met haar vormde hij in 1990 een orgelduo, dat tot over de grenzen grote bekendheid kreeg. In het recente verleden maakte hij een aantal CD’s met solo-orgel­werken van Petr Eben.
Als duo concerteerden in Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Europa, Azië en Australië. Radio-uitzendingen van hun spel waren te beluisteren via de Nationale Radio van Canada, Polen en Estland.

In 1986 werd Philip Crozier benoemd tot Director of Music van de St. James United Church in Montreal en tot organist en koordirigent van de Temple Emanu-El-Beth Sholom (tot 2009). Geregeld wordt hij gevraagd voor het begeleiden van diverse koren en instrumentale groepen.

(Juli 2009)