Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Reitze Smits

Reitze Smits studeerde orgel in Utrecht, waar hij een solodiploma behaalde met onderscheiding voor improvisatie. Later volgde hij enige jaren compositie en muziekwetenschappen en behaalde een solodiploma voor klavecimbel aan het Haags conservatorium.
De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee eerste en tweede prijzen. Met zijn ensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals, waarbij hij vooral succes boekte met zelfgemaakte “reconstructies” van orgelconcerten van Bach. In samenwerking met vocale solisten leidde hij de uitvoering van cantates van Noordduitse barokcomponisten en Bach, onder meer als dirigent van diens Johannes Passion.
Ge´nspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven (B.), kregen improvisatie en de totale breedte van het orgelrepertoire weer de volle aandacht. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca.
Hij was gedurende lange tijd organist op historische orgels in Breukelen en Zaltbommel. Momenteel is hij organist van de Grote Kerk in Vianen.
Op CD-opnames verkent hij de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Daarbij ontstonden diverse orgelbewerkingen van piano- en orkestwerken van onder meer Mendelssohn en Brahms, die ook in druk zijn verschenen. Vooral zijn bewerking van Mendelsohns “Variations SÚrieuses” trok internationaal de aandacht. Onlangs verschenen cd’s met werken van Poulenc, Satie en Milhaud (in eigen bewerking) en het Dritter Teil der Clavier ▄bung van Bach.
Ook als componist is hij actief: in 2009 verscheen van zijn hand “Five light pieces” voor orgel.
In het jaar 2000 nam hij het initiatief tot de oprichting van “Festival voor de Wind”, waarvan hij sindsdien artistiek leider is. Dit festival combineert het orgel met andere podiumkunsten, waardoor het orgel in brede kring bekend wordt. In dat verband trad hij op met Dance Works Rotterdam in een succesvolle reeks concerten met dans op orgelmuziek van Bach en Milhaud. In 2011 was hij programmeur van het Utrechtse internationale orgelfestival “Connecting Arts”.
Sinds 2009  treedt hij op met het improvisatie-trio Wind Images, waarin hij samenwerkt met de Friese dichter Tsjebbe Hettinga en slagwerker Sytze Pruiksma.
In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

   
(Juli 2013)