Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Stefan Gerritsen

Stefan Gerritsen: Een grandioze gitarist  schreef de Volkskrant op 22 juni 2016. Guitarist Gerritsen is virtuosic and fluent in all of the techniques of modern guitar playing. (Soundboard magazine 2011) Stefan Gerritsen is een veelzijdige klassieke gitarist met een repertoire dat zich uitstrekt van oude muziek tot de nieuwste composities, niet zelden aan hem opgedragen. Daarnaast schuwt hij het avontuur niet en initieert hij nieuwe projecten om het repertoire voor de klassieke gitaar uit te breiden, niet alleen voor solo gitaar, maar ook voor bijzondere combinaties, zoals gitaar en vocaal ensemble.

Naast de klassieke gitaar bespeelt hij ook een zogenaamde 31-toongitaar, een instrument gebaseerd op het stemmingssysteem van de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens ( 17e eeuw). Dit instrument leent zich door zijn zuivere tertsen uitstekend voor muziek uit de Renaissance en Barok, maar ook voor nieuwe klankwerelden zoals goed is te horen is in de composities voor  microtonaal ensemble Scala. waarin hij naast de akoestische ook een elektrische 31-toon gitaar speelt. 

Met Verso, het duo dat hij vormt met Matthijs Koene won hij vele concoursen: -Vriendenkrans en Concertgebouwprijs (Amsterdam, 2003) -Cómradio eigentijdse muziek prijs (Barcelona, 2003) -Finale plaatsen in "the CAG music competition" New York (2005 en 2006) -IBLA Grand Prize Top Winner Award en Piazzolla Award (Italië, 2006). In 2007 maakten zij hun debuut in de Carnegie Hall in New York. In oktober 2009 kwam hun cd Verso uit bij KarnaticLab Records, die zeer lovend werd ontvangen: “Verso are highly skilled, very professional and charismatic
performers” (Classical Guitar magazine, 2010) They are very, very good. Hun tweede cd “Chasing Piazzolla” kreeg in juni 2016 vier sterren in de Volkskrant. 

Stefan studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. Stefan behaalde in 1998 het diploma Docerend Musicus met onderscheiding en in 2000 voltooide hij zijn opleiding Tweede Fase Cum Laude. Naast de lessen aan het conservatorium werd hij intensief gecoacht door de Canadese gitaar virtuose Laura Young. In 2001 studeerde hij aan het vermaarde Escola Luthier te Barcelona bij Alex Garrobé. Stefan concerteert in binnen en buitenland,met verschillende ensembles en als solist. Daarnaast nam hij deel aan vele internationale gitaarfestivals en volgde masterclasses bij o.m. Manuel Barrueco, Nigel North en Roberto Aussel.

 Stefan was finalist in verschillende gitaarconcoursen en won in november 2006 de tweede prijs van het internationale gitaarconcours van Zwolle.

 In augustus 2005 gaf Stefan samen met Ravind Sanga een recitel oude muziek voor torenmalig koningin Beatrix. Stefan speelde met gerenommeerde ensembles voor hedendaagse muziek, zoals het Nieuw Ensemble en maakt deel uit van diverse ensembles voor (hedendaagse) kamermuziek. Daarnaast treedt hij op als solist met grotere bezettingen zoals in het luitconcert in D van Antonio Vivaldi en het concert voor gitaar en orkest van Heitor Villa-Lobos. Stefan verleende zijn medewerking aan diverse cd-opnames zoals Archipel III voor gitaar solo van Daan Manneke op diens cd: “Si blue si Calme”. Hij was vele malen te beluisteren op radio en televisie in zeer uiteenlopende muzikale stijlen: van een tango voorstelling met de Argentijnse zangeres Roxana Fontan tot aan nieuwe muziek voor de 31-toons gitaar, of nieuwe composities voor zijn vaste duo: Verso.

 

(Januari 2022)