Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Tango Aliado

 

Tango Aliado is een uniek Amsterdams kwartet dat bestaat uit Franšoise van Varsseveld (viool), Mariken Zandvliet (piano), Lucas Stam (cello) en Gert Wantenaar (bandoneon), allen professionele musici met een passie voor Argentijnse tangomuziek. De kwartetleden zijn bondgenoten op een ontdekkingsreis naar het werk van de beroemde Astor Piazzolla en andere tango grootmeesters uit het verleden, zoals Carlos Gardel, Anibal Troilo en Horacio Salgan. Tango Aliado heeft veel zelfgeschreven arrangementen van hun adembenemende composities op het repertoire staan.
De vier tangueros hebben een verschillende muzikale achtergrond, variŰrend van klassieke tot lichte muziek en wereldmuziek. Op het conservatorium en tijdens hun werkzaamheden in orkesten hebben ze elkaar
ontmoet en het klikte muzikaal en persoonlijk zo goed dat ze besloten samen verder te gaan. Inmiddels geeft Tango Aliado met veel plezier meerdere concerten per jaar op uiteenlopende locaties.
Hun concerten worden steeds met groot enthousiasme ontvangen.

 

Franšoise van Varsseveld, viool 

Franšoise behaalde haar Master of Music diploma aan het conservatorium van Utrecht bij Eeva Koskinen. Ook volgde ze masterclasses en cursussen bij onder andere A. Kerr,  R. Honeck, I. Grubert en A.L. Breuniger . Ze was aanvoerder bij het Rotterdam Young  Philharmonic en het Utrecht String Orchestra en concertmeester bij het VU-kamerorkest. Tegenwoordig speelt ze in verscheidene professionele klassieke orkesten (o.a. Radio Filharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Ballet Orkest, het Noord Nederlands Orkest), lichte muziekensembles (o.a. Herbert Gr÷nemeyer, Gino Vanelli ) Metropole Orkest, maar ook tango & muziektheater (o.a. Tango Aliado en Soldaat van Oranje). Ze maakte tournees met verscheidene van deze ensembles naar bijna alle Europese landen en China.  Haar liefde voor tango muziek begon in het eindexamenjaar van het conservatorium. Ze heeft zich toen verdiept in de Argentijnse tangomuziek en op haar eindexamen twee werken van Astor Piazzolla uitgevoerd met Gert Wantenaar en Mariken Zandvliet.


Martin de Ruiter, bandoneon (vervangt op 14 februari 2016 Gert Wantenaar)

Martin de Ruiter speelt bandoneon sinds 1992, toen hij begon in het ensemble ‘Che Tango‘. In 1995 richtte hij het kwartet ‘El Conjunto’ op, een gezelschap dat hij later uitbreidde tot het kwintet ‘Conjunto Nuevo’. Hij stond hiermee op podia in Nederland, BelgiŰ, Duitsland, Frankrijk, Uruguay en ArgentiniŰ en verscheen in verschillende TV programma’s (o.a. ‘Reiziger in Muziek’, ‘Zaal Hollandia’ en ‘De Wereld Draait Door’) en op diverse festivals (o.a. ‘Poetry International’, ‘Dunya-festival’ en ‘Festival Internacional en Uruguay Viva el Tango’). In de jaren hieraan voorafgaand studeerde hij accordeon aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en kamermuziek aan het Rotterdams Conservatorium en speelde hij o.a. met Het Nederlands Blazersensemble, Nederlands Philharmonisch Orkest, Scapinoballet, Slagwerkgroep Den Haag en het Metropole Orkest, en werkte mee aan theaterproducties bij o.a. Toneelgroep Amsterdam en Het Nationale Toneel.
Hij speelde solo-bandoneˇn in de tango-opera ‘Maria de Buenos Aires’ van Astor Piazzolla in uitvoeringen in Nederland en Japan, en solo-bandoneˇn in de ‘Misa Tango’ van Luis Bacalov en de ‘Misa a Buenos Aires’ van MartÝn Palmeri.

Mariken Zandvliet, piano

Mariken Zandvliet werd geboren in Troyes(F) en kreeg haar eerste pianolessen op 7-jarige leeftijd. Als 14-jarige debuteerde zij solistisch bij het Gewestelijk Orkest van Zuid-Holland. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde zij piano bij Herman Uhlhorn en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding. Vervolgens studeerde zij kamermuziek en liedbegeleiding aan het Mozarteum te Salzburg bij Norman Shetler. Naast solistische optredens heeft Mariken zich op diverse samenspel-gebieden toegelegd. Met verschillende ensembles maakte zij tournees naar de Verenigde Staten, ScandinaviŰ, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Marokko. Zij is lid van La Rondine (Sextet met blazers), Trio Lataster en Tango Aliado. Met de fagottist Peter Gaasterland gaf zij concerten en masterclasses in Liechtenstein en met de sopraan Margo Rens in China. Met de violist Tjeerd Top concerteerde zij naast de bekende zalen in Nederland, in IndonesiŰ, ArgentiniŰ, India, Sri Lanka, Costa Rica en BraziliŰ. Als docent en correpetitor is zij verbonden aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam.

Lucas Stam, cello

Lucas speelt al cello vanaf zijn zesde. Na zijn studie (klassiek) aan het Rotterdams Conservatorium is hij zich steeds meer bezig gaan houden met lichte muziek. Zo kwam hij terecht in het strijkersensemble van de Duitse rockster Herbert Gr÷nemeyer met wie hij meerdere Europese tournees maakte. Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld tot een ervaren studiomuzikant en werkte mee aan opnames voor onder meer Gr÷nemeyer, Nelly Furtado, Klaas Berings, Anne Chris en Odeke de Koning. Lucas’ passie ligt bij wereldmuziek en improvisatie. Hij treedt regelmatig op met DJ’s, maakte een CD met eigen composities voor zang en cello en speelt in het kwartet Tango Aliado. Ook speelt hij in een strijkkwartet dat zich richt op moderne klassieke muziek. In de toekomst wil Lucas zich naast het uitvoeren meer gaan bezighouden met componeren.

(Januari 2016)