Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Tjeerd van der Ploeg

Tjeerd van der Ploeg (*1958) is sinds 2002 titulair organist van het fameuze Nicholson-orgel (1882) in de St. Christoforuskerk te Schagen, dat geldt als een van de meest geschikte instrumenten in Nederland voor romantische orgelmuziek. Zijn concertrepertoire omvat vrijwel de gehele breedte van de orgelliteratuur. CD-opnamen met werken van Herbert Howells (opgenomen in Schagen en in Selby Abbey), maar ook van Charles Tournemire (opgenomen in Douai, Cambrai en Parijs) kregen een hoge waardering van zowel de nationale als de internationale pers. Zijn laatste CD betreft een opname van Bachs zogenaamde Grote Orgelmis, gespeeld op het historische Garrels-orgel van de St. Nicolaaskerk in Purmerend. Wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur werd hem de Zilveren Medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs toegekend. Tjeerd van der Ploeg studeerde hoofdvak orgel in Leeuwarden bij Piet Post en Jan Jongepier en in Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen aan het Sweelinck Conservatorium, waar hij in 1985 het einddiploma solospel voor orgel behaalde.  

Reeds eerder behaalde hij diploma’s koordirectie, kerkmuziek en een aantekening voor improvisatie.

Hij publiceerde artikelen over oude Spaanse componisten waaronder Pablo Bruna en Francisco Correa de Arauxo en over Engelse en Franse orgelmuziek.

Tjeerd van der Ploeg concerteert in diverse Europese landen. Zo gaf hij vorig jaar een concert in Spanje tijdens het jaarlijkse Festival Internacional de Órgano de Madrid. 

Tijdens de zondagmiddagconcerten in Schagen komt een groot deel van de romantische orgelliteratuur tot klinken.

Dit najaar, op14 oktober, geeft hij voor deelnemers en toehoorders een Masterclass over Buxtehude & Bach in de St.- Nicolaaskerk te Purmerend (info: www.orgelnet.nl)

Zie ook:
www.nicholsonschagen.nl     

(Juli 2017)