Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Tobias Borsboom


Foto: Ronald Knapp

Tobias Borsboom (1988, Leidschendam) krijgt zijn eerste pianolessen op de muziekschool in Leidschendam bij Denise Overeem en later Farida Zejnal. Al gauw wint hij diverse jeugdconcoursen, waaronder in 2001 het Petrof Festival en Kijkduin Concours. Na een masterclass van pianist Paolo Giacometti, georganiseerd door het Prinses Christina Concours (PCC), wordt Tobias door Giacometti uitgenodigd om bij hem te studeren aan de Jong-Talent afdeling van het Conservatorium in Utrecht.

Tobias studeert bij Paolo Giacometti tot 2007. Hij volgt masterclasses, waaronder bij de beroemde Maria Joao Pires, Elza Kolodin, Geoffrey Madge, Vladimir Tropp, Evgeni Koroliov en Klaus Hellwig, Dmitri Bashkirov. Hij doet mee aan verschillende (kamer)muziekcursussen waaronder Feistritz (Oostenrijk), het Orlando Festival en de Holland Music Sessions. Tobias wint in 2006 met het pianotrio met Lidewij Faber en Barbara Boeters het Concertgebouw Entree Kamermuziekconcours. En een jaar later, in 2007, bereikt Tobias de halve finale van het YPF-concours (Young Pianists Foundation) en wint daarbij de prijs voor beste vertolking van Nederlands compositie na 1914. In datzelfde jaar maakt hij een tournee door Amerika en Canada, waar hij optreedt in Los Angeles, San Francisco en Vancouver.

Tobias Borsboom voltooit in 2007 het gymnasium in Voorburg en vervolgt zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. In 2008 maakt hij een tournee door Nederland in samenwerking met Japanse musici, georganiseerd vanuit het PCC en het Japanse Min-On, en ook treedt hij op in Milaan. Op het regionale Prinses Christina Concours in Rotterdam wint hij de 1e prijs.

In 2010 speelt Tobias in de finale van het Nationale YPF pianoconcours Rachmaninov's 2e pianoconcert met het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Michel Tabachnik, waarmee hij de 3e prijs wint. Ook wint hij opnieuw de prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie met zijn uitvoering van Strides van Theo Loevendie.
Sindsdien wordt hij uitgenodigd om te spelen op kamermuziekfestivals als Kamermuziek in het Groen, het Orlando Festival, en het Storioni Festival. Ook speelt hij met orkest pianoconcerten van o.a. Beethoven, Rachmaninov en Shostakovitsch.

In 2011 voltooit Tobias de Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgt daar zijn studie voor de master. Hij wint hij de Grand Dominique (2012, Venlo), een pianoconcours voor studenten die studeren aan conservatoria in BelgiŽ, Nederland en Duitsland en hij is succesvol op onder andere het Storioni Festival Concours (2011) en het Grachtenfestival Conservatorium Concours (2012). In juli-augustus 2012 was hij werkzaam als class accompanist voor The International Holland Music Sessions.
Tobias organiseerde in samenwerking met Artmotion 'La Route du Piano', een pianomarathon in Nijmeegse woonkamers, en 'De Pianistenveiling', een initiatief waarbij huiskamerconcerten door pianisten worden geveild voor het goede doel.
Tobias Borsboom voltooide zijn Masters of Music bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013. 

(Januari 2015)