Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Una Cintina

Una Cintiņa is muzikaal directeur in de R.K. Parochie HH. Matthias-Laurentius te Alkmaar, concertorganiste en dirigente van o.a. oratoriumkoor Cantate Domino (Zoeterwoude), kamerkoor Canticum Novum (Alkmaar) en Chr. Gemengd Koor Cantamus in Hoofddorp.


Geboren in Letland, in een zeer muzikale familie, begon ze haar muzikale opleiding met piano. Vervolgens studeerde ze koorzang en kerkmuziek aan de koorschool van de Dom in Riga. Aan de Letse Muziek Academie behaalde ze onder Sigvards Kļava (dirigent van het Lets Radiokoor) haar Bachelor als dirigent en onder Prof. Tālivaldis Deksnis haar Bachelor als organist.

Na haar Master in 2007 heeft ze een postacademische opleiding gevolgd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jacques van Ootmerssen (orgel), Jos Vermunt (koordirectie), Menno van Delft (klavecimbel/clavichord) en Hein Meens (zang). Ook heeft ze diverse masterclasses gevolgd bij o.a. Ton Koopman, Ludger Lohmann, Hans Fagius, Joel Speersta, Olivier Latry, Louis Robilliard.


Regelmatig verzorgt ze optredens als organist en/of dirigent in Nederland en Europa en verleent ze haar medewerking als soliste aan concerten met koor en orkest. Met countertenor Jean-Sebastien Beauvais vormt ze Duo Esmera.

Haar repertoire bestrijkt de vroege barok tot de muziek van de 21e eeuw. Ze promoot de Letse orgel- en koormuziek. Haar belangstelling gaat vooral uit naar muziek van de 20e en 21e eeuw en daarom geeft ze ook premières tijdens internationale festivals en concoursen.

(Juli 2016)