Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Ursula Dütschler

Ursula Dütschler werd in Thun/Zwitserland geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste  klavecimbel lessen.Zij studeerde op het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum  in Salzburg. In 1990 volgde en studie op de fortepiano  bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

In 1989 won Ursula Dütschler het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs, inclusief de prijs voor het onderdeel 'interpretatie hedendaagse muziek'. 

Twee jaar later werd haar de eerste prijs voor fortepiano toegekend op het Internationale Erwin Bodky Concours in Boston.

Op beide instrumenten heeft Ursula Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld, zowel als soliste als in diverse kamermuziek ensembles. Met haar fortepianotrio Camerata 1800 speelt ze dit seizoen een serie met vijf afwisselende programma’s rond 1800.

Naast haar concertpraktijk is zij gastdocente fortepiano aan het Koninklijk Conservatorium Den  Haag en tevens commissielid bij examens op het conservatorium Den Haag. 

Ursula Dütschler gaf samen met Malcolm Bilson en Bart van Oort  in Juli 2008 de masterclass voor fortepiano aan de Roosevelt Academy in Middelburg.

Haar discografie bij Claves Records bevat naast vele kamermuzikale uitvoeringen (waaronder "The art of Mendelssohn" met sopraan Francine van der Heijden) en vier solo-opnames voor klavecimbel met werken van Balbastre, Byrd, Scarlatti en Bach. 

In 1994 nam Ursula Dütschler deel aan de uitvoering van alle pianosonates van Beethoven op  fortepiano in Utrecht en New York. Dit project verscheen in 1997 bij Claves Records op CD . 

Verder zijn bij Brilliant Classics 2 CD’s verschenen met sonates van Haydn en de complete werken voor piano vierhandig en twee piano’s van Mozart met Bart van Oort.

(Oktober 2016)