Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Vocaal Ensemble Multiple Voice


Vocaal Ensemble Multiple Voice is een in Utrecht gevestigd gemengd kamerkoor, bestaande uit circa 26 zangers. Het koor werd in 1987 opgericht door de huidige dirigent Paul de Kok. In de afgelopen twintig jaar heeft het koor zich ontwikkeld tot een van de betere Utrechtse kamerkoren. Het koor onderscheidt zich door uitvoeringen van een hoog artistiek niveau en door een interessante en veelzijdige programmering.

Multiple Voice zingt voornamelijk a cappella, maar voert van tijd tot tijd ook programma's uit met begeleiding door piano of orgel, door basso continuo of instrumentale ensembles. Het koor heeft een breed repertoire, reikend van de renaissance tot de twintigste eeuw. Hierbij ligt een accent op de muziek uit de renaissance, barok en romantiek. Per jaar worden twee à drie concertprojecten uitgevoerd, die elk doorgaans thematisch of stilistisch zijn samengesteld.

In de afgelopen jaren diverse programma's uitgevoerd met muziek uit de renaissance (La Cappella Sistina - Lamentaties - Een requiem voor Philips II), uit de barok (Stabat Mater - Jubel en passie), de romantiek (Die Nacht ist kommen - Van Brahms tot Röntgen - Songs of Farewell) en de twintigste eeuw (Puur Poëzie). Voorbeelden van thematisch opgebouwde programma's waren er ook, zoals Sacred and Profane (met o.m. Britten en Bruckner) en Psalmen Davids (psalmcomposities door de eeuwen heen).

Bijzonder was de samenwerking met fortepianist Arthur Schoonderwoerd en mezzosopraan Karin van der Poel in het programma Die Nacht ist kommen (nachtmuziek van o.m. Schubert, Schumann, Brahms en Pizzetti). Buitengewoon inspirerend waren de twee barokprojecten met The Locke Consort, Jubel en Passie (met Buxtehudes' Membra Jesu nostri) en meer recent Ode aan Purcell. In deze projecten en het enkele jaren eerder gerealiseerde Schütz-project werd bovendien samengewerkt met een keur aan fraaie solozangers.

Zie ook www.multiplevoice.nl   

(Januari 2010)