Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Wijnand van Klaveren
 

Wijnand van Klaveren rondde zijn studie piano (met onderscheiding bij Willem Brons) en orgel (bij Pieter van Dijk) af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij won het Bilderberg-Improvisatie-Concours rond Louis van Dijk en hij was finalist op het Nationaal Orgel Improvisatie Concours. Met saxofonist Ties Mellema verbond hem 13 jaar een duo, hetgeen resulteerde in enkele prijzen (Wolfgang Jacobi-Wetbewerb-MŁnchen, Vriendenkrans van het Concertgebouw) en veel nieuwe transcripties/composities van eigen hand.

Als componist/arrangeur ontwikkelde hij zich de afgelopen jaren in stijlkopiŽn (naar o.a. Poulenc, Brahms, Bach, oudere stijlen), vrij werk (voor brassband, harmonieorkest, orgel, saxofoons, kamerorkest), stricte bewerkingen (o.a. Tschaikowsky liederen) en vrije bewerkingen (Hollandse Hits in een klassiek jasje, Bach 2e cellosuite voor saxofoonkwartet).

Hij arrangeerde en componeerde o.a. het Prinsengrachtconcert, Amsterdam Sinfonietta, Arno Bornkamp, het Amstel- en Aurelia Saxofoonkwartet, Leo van Doeselaar, Frommermann en Christianne Stotijn . Veel van zijn werk verscheen op cd.

Op de opening van het orgelfestival 2008 in Haarlem  klonk zijn orgelbewerking van het Deutsches Requiem met Leo van Doeselaar. Recentelijk voltooide hij een Missa Brevis voor bariton en orgel in opdracht van het Orgelpark. Momenteel schrijft hij voor Opera aan het IJ een opera op een libretto van Hafid Bouazza.

Hij koestert een speciale liefde voor Engelse muziek, vooral voor het werk van William Byrd, Herbert Howells, Frank Bridge, William Walton, Gerald Finzi en Kenneth Leighton.

(Februari 2009)