Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

William Byrd Vocaal Ensemble

Het William Byrd Vocaal Ensemble is een Leids koor en is in 1981 opgericht. Het koor heeft ongeveer 25 leden, zes of zeven per stemgroep, en voert voornamelijk a capella muziek uit, maar soms wordt ook met begeleiding (piano, barokensemble) gewerkt. Het repertoire omvat de koorliteratuur van de laatste vijfhonderd jaar. Gewoonlijk wordt tweemaal per jaar een concertserie georganiseerd.

In voorgaande jaren heeft het ensemble programma's gebracht als Amerikaanse Poëzie, Rondom Clemens Non Papa, 1939, Brahms’ ein deutsches Requiem, Distler’s Totentanz en Muziek der Sferen.

In het Rembrandtjaar 2006 heeft het ensemble zijn medewerking verricht aan de totstandkoming van het boek Rembrandts Leiden, waarvoor het Nieuw Leids Koorboek van Daan Manneke op cd is gezet. In februari 2010 werd Jan Valkestijn’s In Passione Domini opgenomen en op cd gezet.

In het jubileumjaar 2006 werden succesvolle uitvoeringen gegeven van de Johannes Passion van J.S. Bach in de versie uit 1725, met Concerto d'Amsterdam. In 2011 volgde de Matthäus Passion, en in 2016 Bach’s Hohe Messe.

(Oktober 2017)