Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Wings Ensemble

Het Wings Ensemble is opgericht in april 2005. Het muziekgezelschap bestaat uit professionele orkestmusici met een passie voor kamermuziek. Het repertoire van het ensemble is zeer divers en bevat kamermuziek voor blazers en strijkers (winds and strings = wings) uit alle stijlperioden. Het gezelschap streeft ernaar om naast het bekende repertoire ook minder bekende werken en premières van Nederlandse en buitenlandse componisten te vertolken. Deze brengt het ensemble op gebruikelijke en ongebruikelijke locaties en voor een breed publiek ten gehore.

In het Wings Ensemble spelen: Kotaro Ishikawa (1e viool), Inge Jongerman (2e viool), Arwen van der Burg (altviool), Magrita Rondeel (cello), Rick Huls (klarinet), Jan van den Berg (fluit) en Leendert Booyens (fagot).

Kotaro Ishikawa werd reeds tijdens zijn studie aan de Nationale Universiteit voor Schone Kunsten en Muziek te Tokyo aangesteld als concertmeester van het Tokyo Philharmonisch Orkest. In 1988 kwam hij met een stipendium van de Nederlandse regering naar Nederland, waar hij aan het Sweelinck Conservatorium studeerde bij Herman Krebbers. In 1991 werd hij concertmeester van het Limburgs Symphonie Orkest en speelde als solist vioolconcerten o.a. van Mozart en R. Strauss. Thans is hij tweede concertmeester bij Holland Symfonia. Hij gaf concerten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Portugal.

Inge Jongerman studeerde bij J.J. Kantorow en J. Hulst aan het Rotterdamse Conservatorium. Ze sloot haar conservatoriumstudie af bij J. Leertouwer te Amsterdam na het behalen van haar Uitvoerend Musicus Diploma. Inge was concertmeester van Eras Musica en lid van de East-West Baroque Akademie, met leden uit Japan en Nederland. Tegenwoordig speelt ze bij het Asko-Schönberg Ensemble, het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Nederlands Kamerorkest en heeft ze een baan bij Holland Symfonia.

Arwen van der Burg begon haar vioollessen bij Ariane Soldati in Zwolle. Daarna had ze een enkele jaren les van Coosje Wijzenbeek die haar aanmoedigde om (ook) altviool te gaan spelen. Ze studeerde altviool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marjolein Dispa en vervolgens bij Vladimir Mendelssohn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens haar studie volgde ze verschillende masterclasses bij o.a. Thomas Riebl, Toby Hofmann, Ervin Schiffer en Diemut Poppen. Ze won prijzen op o.a. het Interprovinciaal Muziek Concours en op het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Solistisch trad ze op met verschillende orkesten, o.a. in de Ballade van Frank Martin en de Rhapsodie-Concerto van Bohuslav Martinu.

Arwen is altijd erg actief geweest in de kamermuziek. Ze was vijf jaar lid van het Arcokwartet, waarmee ze o.a. een concertreis maakte door de Verenigde Arabische Emiraten en prijswinnares was op verschillende concoursen. Momenteel speelt ze in ‘Trio Klaxon’ en in ‘Trio Mutano’. Ook heeft ze veel in orkesten gespeeld. Zo speelde Arwen o.a. in het Nationaal Jeugd Orkest, het Gustav Mahler Jugend Orchester en het European Union Youth Orchestra. Sinds mei 2003 is ze als altvioliste werkzaam bij Holland Symfonia. Tevens remplaceert ze zeer regelmatig bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Schönberg Ensemble.

Magrita Rondeel behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus bij Elias Arizcuren aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Vervolgens studeerde zij kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Meestercursussen volgde zij o.a. bij Milos Sadlo, Erling Blöndal Bengtsson, Dmitri Ferschtman en Johannes Goritzki. Magrita was van 1990 tot 1994 verbonden als celliste aan het Noord Nederlands Orkest te Groningen. Sinds 1994 speelt zij in Holland Symfonia en houdt zij zich daarnaast intensief bezig met kamermuziek.

Jan van den Berg studeerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Vester en traverso aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen bij Barthold Kuijken. In 1966 werd hij benoemd tot eerste fluitist bij het NPO, met welk orkest hij regelmatig als solist optrad. Tot zijn solorepertoire horen onder meer fluit concerten van Mozart, Ibert en Zender. Momenteel is Jan van den Berg eerste fluitist bij Holland Symfonia. Met het Wings Ensemble en het Bourdon Quintet heeft hij vele kamermuziekconcerten gegeven in binnen- en buitenland.

Rick Huls studeerde klarinet in Arnhem en Amsterdam. Tijdens zijn studie won hij meerdere prijzen, o.a. op het internationale klarinetconcours in Gent (B), en het kamermuziekconcours van Colmar (F). Na geremplaceerd te hebben in vele orkesten en ensembles werd hij in 1999 aangenomen in het toenmalige Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. Sinds 2004 speelt Rick in het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Leendert Booyens studeerde in Zuid-Afrika aan de University of the Witwatersrand bij Jos de Groen en in Nederland bij John Mostard aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Hij speelde als orkestmusicus in Zuid-Afrika, Duitsland en België in respectievelijk The National Orchestra, de Schleswig-Holstein Kammerphilharmonie en de Beethoven Academie. Leendert remplaceert regelmatig bij verschillende Nederlandse orkesten en ensembles en is regelmatig te horen in kamermuziekconcerten in binnen- en buitenland. Hij is thans eerste fagottist bij Holland Symfonia.

(November 2006)