Concerten
 
Knipscheer-orgel
 
 
 
Luthers Bach Ensemble  o.l.v. Peter Dijkstra
op 30 oktober 15.00 uur

Programma
George Frideric Handel – Oratorium Saul HWV 53

Uitvoerenden
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Peter Dijkstra

Viola Blache (sopraan) | Kristen Witmer (sopraan) | Robert Kuizenga (countertenor) | Benedict Hymas (tenor) | Twan van der Wolde (tenor) | Drew Santini (bariton)

Toelichting
Nederlands beste koordirigent Peter Dijkstra keert terug bij het LBE en kiest zijn favoriete barokcomponist en oratorium uit. Het werk was door zijn vader Bouwe Dijkstra zeer geliefd; hij bracht zijn afscheid van het toenmalig Roden Handel Chorus in een uitverkochte Oosterpoort ten gehore.

Het was voor het Londense publiek dat Handel meesterwerken als Ottone en Xerxes schreef. Gaandeweg de jaren 1730 begon dit publiek echter de interesse voor de Italiaanse opera te verliezen; in 1737 ging de Opera of the Nobility failliet. Geen wonder dat Handel hernieuwd contact met ‘zijn’ publiek probeerde te verkrijgen middels een Engels Oratorium.

Het verhaal rond Israëls eerste koning Saul was een geliefd onderwerp voor componisten: denk aan de harp spelende David en de lijkklacht die David gedicht zou hebben op de dood van zowel zijn vriend Jonathan als van zijn aartsvijand Saul. Het schrijven van deze compositie verliep moeizaam maar het resultaat was bijzonder origineel. Handel vergrootte bijvoorbeeld het orkest met een aantal ongewone instrumenten waaronder een carillon en pauken.

Stelt u zich eens voor hoe heerlijk alles klinkt in Oude Jeroenskerk. Met een vijftal gerenommeerde solisten, het kleinkoor en het LBE-orkest belooft dit een geweldige barok-avond te worden!

Luthers
Bach Ensemble
Het LBE is in 2006 door artistiek leider Tymen Jan Bronda opgericht vanuit de wens meer Bach ten gehore te brengen op basis van een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Al snel werd het repertoire uitgebreid met werken van Monteverdi tot Mozart.

Het LBE kleinkoor bestaat uit een vaste groep van een vijftiental (semi)professionele zangers die per jaar zo’n 20 concerten uitvoeren in Nederland en daarbuiten. Sinds de oprichting beschikt het LBE over eigen barokorkest, geformeerd rond een kern van getalenteerde professionele musici. Dirigenten van naam als Ton Koopman, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra hebben in de afgelopen jaren hun medewerking verleend.

Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door (semi-)scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven.

 

   
 

© Copyright Muziekinjeroen.nl | Made by: Web Revolutions | Sitemap