Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
Programma

Concert

Requiem Frigyes Hidas


Vrijdag 21 november 2008   20.15 uur
Cappella pro Cantibus Oegstgeest
Goylants Kamerkoor
Collegium Vocale Zaandam
Symfonisch blaasorkest Crescendo Sassenheim
solisten:
Sarah Barrett - sopraan
José Kamminga - alt
Alberto ter Doest - tenor
Lars Terray - bas

                                                       
Geheel o.l.v. Dirk van der Niet
 
Toegang € 10,- (kinderen tot 15 jaar € 5,-)

Kaarten via deze website of telefonisch: 06-29052717.
Voorverkoop kaarten bij Boekhandel Van der Meer (Vuurtorenplein 10)


Ter herdenking aan de opstand tegen het communistische regime in Hongarije in 1956 heeft Frigyes Hidas het circa één uur durende Requiem gecomponeerd, dat in goed toegankelijke muziek het grote thema nieuw gestalte geeft. Het Requiem van Frigyes Hidas is het enige Requiem, dat speciaal gecomponeerd is voor symfonisch blaasorkest, vierstemmig gemengd koor en vier zangsolisten.

In Nederland is deze indrukwekkende compositie tot op heden slechts enkele malen uitgevoerd vanwege de bijzondere eisen die het stelt aan bezetting en uitvoering. Het heeft inmiddels in muziekkringen een grote faam verworven. De Nederlandse première vond plaats op 16 juli 1997 in de Lidwinakerk in Best (NB) tijdens een herdenkingsconcert ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Herculesramp in Eindhoven, toen één jaar geleden. Bij die ramp waren 28 leden en de dirigent kapitein Tom Beekman van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht omgekomen. Hidas (die een bekende was van Beekman) heeft bij die gelegenheid zijn requiem ook aan de slachtoffers van die ramp opgedragen. Het Budapester koor werd bij die uitvoering begeleid door de Koninklijke Militaire Kapel.
 

Dit Requiem volgt de traditionele dodenherdenkingsrituelen zoals deze door componisten als Mozart en Verdi reeds werden getoonzet. Deze composities werden gerekend tot de hoogtepunten van de muziekgeschiedenis. Componist Frigyes Hidas gebruikte de traditionele vorm voor een prachtige compositie met een uitgebalanceerd samenspel tussen solisten, koor en orkest.

De première van dit stuk vond plaats op 3 november 1996, in de Bakatsplein-kerk in Budapest, door het Budapester koor en het symfonisch blaasorkest Budapest, onder leiding van Lásló Marosi.

Frigyes Hidas

De componist Frigyes Hidas, is geboren in Budapest in 1928. Hij studeerde compositie aan de Ferenc Liszt Academie voor Muziek met János Visky. Gedurende vijftien jaar was hij muzikaal directeur van het Nationale Theater (1951-1966) en tussen 1974 en 1979 had hij dezelfde functie bij het gemeentelijke Operette Theater. Na het verlaten van dit instituut was hij voornamelijk werkzaam als freelance componist.

Hidas was een productieve componist met een sterk geloof in de kracht van traditionele melodieën en harmonieën. Zijn oeuvre omvat het gehele spectrum van genres: opera, balletten, concerten, orkest-, kamer-, solo- en koormuziek. Hij geniet in het bijzonder bekendheid voor zijn hout- en koper-kamermuziek en vanwege zijn werken voor blaasorkesten. Hidas heeft een groot aantal opdrachten ontvangen van balletgezelschappen, het Staats Operahuis, radiozenders, universiteiten en diverse muzikale gezelschappen.

Frigyes Hidas is op 7 maart 2007 in Budapest overleden.