Concerten
 
Knipscheer-orgel
 
 
Programma

Middagconcert

Zondag 11 januari 2009  14.00 uur    

Shtetl Band Amsterdam

Toegang € 14,- (vrienden  € 12,-) 


PROGRAMMA  (keuze uit Cd-repertoire "The Bride's Waltz"):

  1. Mitn Fidele

  2. Moldavian Hora

  3. Yiddishe Hora & Sarba Maracinei

  4. Beygele

  5. Tantzt, Tanzt Yidelekh

  6. The Bosnian Nign

  7. Vos Shpilste? (comp. Gregor Schaefer)

  8. Der Gasn Nign

  9. Tshernovitzer Bulgar

10. The Bride's Waltz

11. A Mitzve Tenzel

12. Hora Midor

13. Tiraspoler Bulgar

14. Fanfare Suceava

15. Sůlyom PŠl

16. Grichesher Tantz

17. Sakhnovski's Skotshne

18. Yismekhu

19. Di Klive Smisanke (comp. Gregor Schaefer)

20. Chosn Kale Mazl Tov

21. Dovid'l Bazetzt Di Kale

22. Unzer Toyrele

23. Prlwytzkofksi's Bulgar

24. Rumenisher Volekh

 

"THE BRIDE'S WALTZ"

Village Klezmer door SHTETL BAND AMSTERDAM

Village Klezmer is gevoelsmuziek uit de rijke cultuur van de Joodse shtetls, bijna weggevaagd, verloren gewaand, en in de 21e eeuw weer helemaal terug. In het programma The Bride's Waltz brengt Shtetl Band Amsterdam deze dorpsmuziek op een verfrissende manier weer tot leven, in een programma  met luister- en dansmuziek, met vrolijkheid zonder opgefoktheid en met droefheid zonder schmaltz. Het publiek waant zich op een Joodse bruiloft door de feestelijke sfeer en de energie van de muziek. De melodieŽn worden door de musici op een luchtige manier toegelicht.

Heel bekend is de klezmerklank gespeeld door grote groepen met veel blazers. Maar honderden jaren lang was juist een ander klezmergeluid dominant in de Oost-Europese Joodse volksmuziek. Het was het dorpsgeluid van een klein ensemble. Met de melodie van de viool als basis is dit groeps-geluid heel mild, rijk en genuanceerd. Groepen en musici als Budowitz, Di Naye Kapelye, Alicia Svigals en Veretski Pass hebben deze oudere klank weer een eigen plaats in het klezmerspectrum gegeven en naar de concertpodia gebracht. Ook Shtetl Band Amsterdam is in korte tijd een gedreven en veelgevraagd vertolker van deze Village Klezmer stijl geworden. De musici vonden instrumenten die aansluiten bij het geluid van een dorpsorkest: een kleine accordeon en bas, een bastrommel met aanhangend bekken (poyk), een hoornviool.

Het programma The Bride's Waltz heet naar een klezmerwals, eind 19e eeuw gecomponeerd door de tot het Jodendom bekeerde zigeunerviolist Petru Zigeuner uit BessarabiŽ. De wals was bedoeld om de Joodse bruid te laten dansen op de avond voor haar huwelijk. Verder biedt het programma bekendere klezmerstukken, maar nu gespeeld met een dorpsklank, oude melodieŽn die nooit op de plaat zijn gezet, en enkele splinternieuwe composities van Gregor Schaefer.


Zie ook: www.joodsemuziek.nl